Kort nieuws Buitenland

Lange celstraffen in zaak vermoorde journalist Kroatië

Zagreb, 3 nov. Een rechtbank in Kroatië heeft vanmorgen zes personen veroordeeld tot lange celstraffen voor hun betrokkenheid bij de moord in 2008 op journalist Ivo Pukanic, die over georganiseerde misdaad en corruptie op de Balkan schreef. Een van de verdachten, Zeljko Milovanovic, die beschuldigd wordt van het leggen van een bom onder de auto van Pukanic, kreeg veertig jaar cel. De andere verdachten kregen 15 tot 33 jaar cel. Alle verdachten zouden banden hebben met de georganiseerde misdaad. De rechtbank kon niet vaststellen wie opdracht had gegeven tot de moord. Aanklagers in Servië, waar een aantal van de verdachten eveneens terecht zal staan voor de moord op Pukanic, hebben de Servische topcrimineel Sreten Jocic beschuldigd van het beramen van de moord. Jocic ontkent. Zowel Servië als Kroatië wil lid worden van de EU. Een belangrijke eis voor toetreding van de EU is dat de landen de misdaad beter bestijden. (Reuters)

Servië: twee doden na aardbeving

Belgrado, 3 nov. Bij een aardbeving in Servië zijn vanochtend twee mensen om het leven gekomen en raakten ongeveer 50 mensen gewond. Een echtpaar van in de vijftig kwam om toen het dak van hun huis instortte. Het epicentrum van de aardbeving, met een kracht van 5,4 op de schaal van Richter, was iets ten noorden van de stad Kraljevo, zo’n 150 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Belgrado. De stad liep veel schade op. In Servië komen nu en dan aardbevingen voor. Meestal vallen daarbij weinig doden. (AP)

Israël: Britse wet moet aangepast

Jeruzalem, 3 nov. Israël heeft gisteren geëist dat Groot-Brittannië de mogelijkheid schrapt om buitenlanders te vervolgen wegens oorlogsmisdrijven onder het beginsel van ‘universele rechtsmacht’. De eis volgde op het besluit van de Israëlische vice-premier Dan Meridor om een bezoek aan Londen te annuleren uit vrees dat hij daar wordt gearresteerd op verdenking van oorlogsmisdrijven. De nieuwe Britse regering van premier David Cameron kondigde na haar aantreden in mei aan „snel” te zullen handelen om de wet aan te passen. Gisteren bevestigde het Foreign Office dat de regering bij haar voornemen blijft „deze anomalie” te corrigeren. (AP, AFP)

‘Zelfmoordterrorist Istanbul PKK’er’

Istanbul, 3 nov. De zelfmoordterrorist die zich zondag opblies bij een politiebus in het centrum van Istanbul, was volgens de gouverneur van de grootste Turkse stad al jarenlang lid van de separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Bij de aanslag vielen 32 gewonden. De PKK heeft ontkend iets te maken te hebben met de aanslag. De organisatie meldde maandag een staakt-het-vuren te verlengen tot de parlementsverkiezingen in Turkije die naar verwachting volgend jaar juni zullen worden gehouden. Volgens sommige waarnemers kan de aanslag het werk zijn van een splintergroep binnen de PKK zoals de Koerdistan Vrijheidshaviken. (Reuters)