Kort nieuws Binnenland

Wassenaar doet procedure slopen op landgoed over

Wassenaar, 3 nov. Wassenaar gaat de procedure rond het al dan niet aanwijzen van twee boerderijen en een dienstwoning op het koninklijk landgoed De Horsten als gemeentelijk monument overdoen. Het college heeft dit besloten wegens „onvolkomenheden” in de gevolgde procedure, liet de gemeente gisteren weten. De koninklijke familie wil twee naoorlogse boerderijen op De Horsten laten slopen om de financiële exploitatie van het landgoed rond te krijgen. Onder meer het Cuypersgenootschap meent dat de boerderijen een bijzondere cultuurhistorische waarde hebben. Het wil dat de gemeente de boerderijen aanwijst als gemeentelijk monument. De gemeente heeft bezwaarschriften gekregen tegen de sloopvergunningen. (ANP)

Kamer ontevreden over EU-topberaad

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 3 nov. De Tweede Kamer is ontevreden over de uitkomst van de EU-top vorige week. Premier Rutte kreeg dit gisteren tijdens een debat te horen van alle fracties. De Kamer vindt in grote meerderheid dat de begroting van de EU volgend jaar te veel stijgt. Daarnaast is het parlement er niet over te spreken dat de sancties zijn afgezwakt voor EU-lidstaten die de begrotingsregels overtreden. Ook voelt de Kamer weinig voor een verdragswijziging om het noodfonds van de Unie een wettelijke basis te geven.

Langer opvang man huiselijk geweld

Amsterdam, 3 nov. De vier grote steden verlengen een proef om mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld op te vangen met een jaar, tot eind 2011. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben sinds 2008 ieder tien opvangplaatsen waar mannen terecht kunnen. Dat heeft de gemeente Amsterdam vandaag namens alle vier de gemeenten bekendgemaakt. In de proef zijn onder meer de vormen van het geweld onderzocht. Er is gebleken dat mannen te maken hebben met eergerelateerd geweld, lichamelijke of geestelijke mishandeling, gedwongen prostitutie en mensenhandel. De steden verlengen de proef zodat zij de effecten van de opvang op langere termijn kunnen bekijken. (ANP)

Meer Nederlandse F-16’s buiten dienst

Den Haag, 3 nov. Door aanhoudende bezuinigingen op het Defensiebudget staan steeds meer F-16 straaljagers aan de grond. De vliegtuigen zijn defect en geld voor vervangende onderdelen en reparatie is er niet. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigde vandaag een verhaal in het AD over de budgettaire nood bij haar organisatie. „Het is geen geheim dat we niet ruim in ons jasje zitten”, aldus de woordvoerder. Volgens de militaire vakbond ACOM staat tweederde van de 87 Nederlandse F-16’s aan de grond. Om het andere deel van de vloot wel in de lucht te houden, worden volgens voorzitter Kleian van de ACOM onderdelen uit defecte toestellen gebruikt om reparaties uit te voeren bij de actieve toestellen. (ANP)

Hells Angels willen weg voor negen ton

Amsterdam, 3 nov. De Amsterdamse Hells Angels hebben de gemeente een voorstel gedaan om het clubterrein aan de H.J.E Wenkebachweg te verlaten. In ruil voor negen ton zoekt de motorclub een ander onderkomen, bevestigde voorzitter Harald Böhne gisteren naar aanleiding van een bericht op tv-zender AT5. De gemeente liet in een reactie weten dat negen ton geen realistische marktconforme prijs is. De gemeente baseert zich hierbij op een taxatie van externe experts. Zij hebben de waarde van het terrein ingeschat op vier ton. De gemeente en de club liggen al jaren met elkaar overhoop over het terrein. (ANP)

Fries Statenlid CDA stapt op om PVV

Leeuwarden, 3 nov. Het Friese Statenlid Jan From van het CDA stapt op, omdat hij zich niet kan vinden in de regeringsdeelname van het CDA met gedoogsteun van de PVV. Hij was eerder al tegen die steun, maar wachtte af of de situatie in zijn ogen beter zou worden. „Die is echter slechter geworden. CDA’ers van wie ik een hoge dunk had zijn nu opeens bewindspersonen geworden in dit kabinet”, aldus From vandaag. (ANP)