Kathy moet Nijntje 50.000 euro betalen

Oh jee, wat ziet Nijntje daar? Een vriendinnetje, dat ziet kleine Nijn. Een konijn met twee grote flaporen en een klein jurkje. Hallo, ik ben Kathy, zegt het konijn. En ik ben Nijntje Pluis, antwoordt Nijntje. Jullie lijken wel erg op elkaar, zei Moeder Pluis.

Met een beetje fantasie zou Nijntjes geestelijke vader Dick Bruna een boekje kunnen schrijven over het juridische gevecht over Kathy en Nijntje. De rechtbank in Amsterdam oordeelde in kort geding dat in de Benelux geen producten meer verkocht mogen worden met de afbeelding van Kathy. Kathy lijkt te veel op Nijntje. Alleen als je goed kijkt, zie je de verschillen. Kathy heeft een strikje in haar haar en net iets rondere oren. Nijntje heeft een kruisje als mond, Kathy een rondje. Nijntje heeft een truitje met een knoopje, Kathy eentje met een wit boordje. Met het vonnis wordt Mercis, dat de rechten van Nijntje bezit, in het gelijk gesteld. Het Japanse Sanrio, dat kleding en speelgoed met Kathy op de markt bracht, krijgt ongelijk.

Volgens het vonnis, gelardeerd met afbeeldingen van de konijntjes, moet Sanrio ook 50.000 euro aan proceskosten betalen. Als Sanrio geen gehoor geeft aan het vonnis, wacht een dwangsom van 25.000 euro per dag, met een maximum van 2 miljoen.

De zaak begon toen Mercis in oktober vorig jaar bij Hennes & Mauritz pyjama’s en ondergoed ontdekte met de afbeelding van een konijn dat wel erg veel leek op Nijntje. Ook bleek dat Bart Smit speelgoed met Kathy verkocht. Mercis sprak er Sanrio op aan en in eerste instantie beloofde het Japanse bedrijf geen nieuwe artikelen met Kathy meer te maken en alleen de bestaande producten nog te verkopen. Mercis nam met deze belofte geen genoegen want het bedrijf vond dat er nog te veel spullen met Kathy te koop waren.

Sanrio stelde ook dat Kathy helemaal geen inbreuk maakt op het beschermde merkrecht. De huidige Nijntje (ronde oren) wijkt af van de Nijntje zoals die is gedeponeerd als beeldmerk (spitse oren). Bovendien, zegt Sanrio verschilt Kathy op tien punten van Nijntje; verwarring is uitgesloten.

De rechter oordeelde dat Nijntje en Kathy te veel op elkaar lijken. „De dikke lijnen, de verhouding tussen hoofd en lichaam, de vorm van het hoofd, de oren, de ogen, de jurk met het kraagje, en de stand van de handen en voeten zijn nagenoeg identiek aan Nijntje”, aldus de rechter. Kathy doet volgens de rechter afbreuk aan Nijntjes onderscheidend vermogen en reputatie. En dat is in strijd met de wet.

    • Melle Garschagen