Kabinet Kosovo valt na motie oppositie

Het parlement in Kosovo heeft de regering van premier Hashim Thaçi naar huis gestuurd. Een motie van wantrouwen die eerder door de oppositie was ingediend, werd gisteren met een ruime meerderheid aangenomen. 66 parlementariërs stemden voor, 1 tegen. Vervroegde verkiezingen staan gepland voor 12 december. Dat zijn de eerste verkiezingen in de geschiedenis van de nog jonge natie. Kosovo scheidde zich in februari 2008 af van Servië.

Belangrijk gevolg is waarschijnlijk dat de onderhandelingen tussen Kosovo en Servië vertraging oplopen. Servië weigert tot nu toe de onafhankelijkheid van Kosovo te erkennen. De EU, waar Servië lid van wil worden, dringt aan op gesprekken tussen de twee landen, die vooral over praktische zaken als grensverkeer zullen gaan.

Als gevolg van de kabinetsbreuk zullen ook de plannen om een aantal staatsbedrijven te privatiseren waarschijnlijk uitgesteld worden. Die privatiseringen zijn nodig om de economie te stimuleren. Kosovo is een van de armste landen van Europa. Meer dan 45 procent van de Kosovaren is werkloos.

Kosovo verkeert al maanden in politieke crisis. Die begon toen president Fatmir Sejdiu van de Democratische Liga van Kosovo (LDK), een van de twee coalitiepartijen, in september opstapte nadat het Constitutionele Hof had bepaald dat hij niet tegelijk president en voorzitter van zijn partij mocht zijn. De LDK trok zich enkele weken daarna terug uit de coalitie, waarna de oppositie een motie van wantrouwen tegen de regering indiende. Tussen de LDK en de Democratische Partij van Kosovo (PDK), de andere coalitiepartner en partij van premier Thaçi, boterde het toen al maanden niet meer. Beide partijen stonden aan de basis van de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo.

Zowel Thaçi en Sejdiu was positief over de stemming. Beide politici denken te profiteren van de nieuwe verkiezingen. Zowel leden van de LDK als van de PDK steunden de motie gisteren.

De onafhankelijkheid van Kosovo wordt op dit moment door 71 landen erkend. Het Internationaal Gerechtshof heeft eerder bepaald dat Kosovo’s onafhankelijkheidsverklaring niet in strijd is met het internationaal recht. Daarop diende Servië bij de Algemene Vergadering van de VN een resolutie in om te onderhandelen over de status van Kosovo. Na zware druk, met name van de VS en de EU, zwakte Servië die resolutie af. Vorige maand kreeg het van de EU te horen dat zijn aanvraag voor een kandidaat-lidmaatschap in behandeling wordt genomen. (AP, Reuters)