Internationaal kort

Europees team begint controle bij Griekse grens met Turkije

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Een speciaal Europees interventieteam van grenswachten dat Griekenland moet helpen bij het indammen van de snel toegenomen immigratiestroom is gisteren met zijn werk begonnen. Het is voor het eerst dat zo’n team in actie komt. In totaal zet het EU-agentschap Frontex, dat de bewaking van de Europese buitengrenzen coördineert, 175 mensen in uit 26 EU-landen. Zestien van hen komen uit Nederland. Het gaat om experts op het gebied van vervalste papieren, grenscontroles, illegale migratie en gestolen voertuigen en om ondervragers, tolken en begeleiders van politiehonden. Zij gaan opereren langs de grens met Turkije, van waaruit veel migranten illegaal Europa binnenkomen. Griekenland had om de hulp gevraagd omdat het zegt de migrantenstroom niet meer aan te kunnen.

Hof: gevangene in Europa mag stemmen

Straatsburg. Gevangenen hebben het recht om hun stem uit te brengen. Dat zegt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg in een zaak tegen de Britse regering. Volgens een wet uit 1870 mogen mensen in een Britse gevangenis niet meedoen aan verkiezingen. Het Hof heeft die wet, die in 1983 nog werd bevestigd, nu onwettig verklaard. Premier Cameron zal de wet aanpassen, maar zijn regering wil mensen die ernstige misdrijven hebben gepleegd uitsluiten. (BBC)

IJslandse vulkaan opnieuw onrustig

Reykjavik. IJslandse geologen houden rekening met een nieuwe vulkaanuitbarsting. Het waterniveau van de rivier de Gigja is maandagnacht heel snel gestegen. Dat water komt uit een ijsmeer in een krater van de vulkaan Grimsvotn onder de Vatnajokull-gletsjer. De snelle stijging van het waterpeil wijst op toenemende hitte en activiteit onder het meer. De laatste dagen zijn ook drie kleine aardbevingen gemeten onder de Vatnajokull. Dit voorjaar zorgde een uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull voor een ernstige ontregeling van het Europese luchtverkeer. (AFP)

‘Aanslag in Istanbul kwam van PKK-lid’

ISTANBUL. De Turkse autoriteiten hebben de man die zondag een zelfmoordaanslag pleegde op een druk plein in Istanbul geïdentificeerd. De 24-jarige dader zou in 2004 actief zijn geworden bij de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De PKK hervatte de strijd tegen het Turkse leger deze zomer uit onvrede over het afwijzen door Ankara van directe vredesbesprekingen met de beweging die al 26 jaar strijdt voor Koerdisch zelfbestuur. De regeringsverklaring van gisteren uitte niet direct een beschuldiging aan het adres van de PKK. De politie zou nog bezig zijn met het onderzoek naar de motieven van de dader. De PKK ontkent elke betrokkenheid bij de aanslag, waarbij 32 mensen gewond raakten. (AP)

Protest Kabul tegen klachtencommissie

Kabul. In Kabul hebben gisteren honderden Afghanen geprotesteerd tegen de klachtencommissie van de verkiezingen, die volgens hen de uitslag van de in september gehouden parlementsverkiezingen heeft gemanipuleerd. De uitslagen zijn nog altijd niet bekend, wel heeft de commissie bijna een kwart van de uitgebrachte stemmen afgekeurd wegens fraude. Dat is een hoger aandeel dan bij de presidentsverkiezingen vorig jaar, die president Karzai gemakkelijk won. (AP)