Inflatie bedreigt de economie

De wereld ziet er van ‘down under’ bekeken heel anders uit. Terwijl de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, probeert de groei en de inflatie aan te wakkeren, maakt Australië zich zorgen over een te hóge groei en inflatie. De Australische centrale bank voorziet een mondiale groei „die de trend overtreft,” evenals „zeer hoge” prijzen voor de gondstoffen die Australië exporteert. Dat is de reden dat de centrale bank gisteren voor het eerst in zes maanden de rente liet stijgen. Beleggers moeten oppassen. Het monetaire beleid van het Westen stimuleert de wereldwijde groei en inflatie, om te beginnen in Australië en het Verre Oosten, maar zal waarschijnlijk binnenkort dichterbij huis voor problemen gaan zorgen.

De wereld is zonder enige twijfel in tweeën gespleten. Australië bevindt zich in het sneller groeiende deel. De Australische centrale bank begon in oktober 2009 met renteverhogingen, maar is daar in mei mee gestopt, onder invloed van toenemende zorgen over de gevolgen van de crisis in de periferie van de eurozone en het vooruitzicht van een groeivertraging in China. Maar de zorgen over China zijn nu „minder zwaar” geworden en de grondstoffenprijzen zijn gestegen. Wat de bank op dit moment vreest, is een „grote expansieve schok” die de Australische inflatie een impuls kan geven.

In het Westen blijft de grootste zorg juist de deflationaire schok van de geknapte zeepbel op de huizenmarkt. De nieuwe ronde van ‘kwantitatieve versoepeling’ (het bijdrukken van geld), die de Federal Reserve vandaag naar alle waarschijnlijkheid zal afkondigen, heeft als doel kopers te trekken voor Amerikaanse staatsobligaties en andere ‘veilige’ bezittingen, waardoor de rendementen daarvan steeds verder zullen dalen. Maar als er een herstel op til is, in de Verenigde Staten en de hele wereld, lijken de gevolgen daarvan steeds giftiger te zullen worden. En er kan inderdaad een herstel aan zitten komen. In de Amerikaanse industrie is de productie nu al 17 maanden aan het stijgen, en de werkgelegenheid al 11 maanden.

Bij alle aandacht voor het stimuleren van de Amerikaanse economie wordt de werkelijkheid van een mondiaal herstel onder leiding van Azië uit het oog verloren. Die wederopleving heeft van de zomer wellicht een kleine inzinking ondergaan, maar lijkt daar weer overheen te komen en zich uit te breiden. Het Duitse ondernemersvertrouwen steeg vorige maand naar het hoogste peil sinds 2007, terwijl de industriële productie in de eurozone als geheel eveneens aantrok. Ook India heeft de rente gisteren verhoogd; de inflatie bedraagt daar 8,6 procent.

Heeft de wereld behoefte aan nog meer geld? Het antwoord is waarschijnlijk ‘nee’. Maar het is vrijwel zeker dat het er toch komt, omdat de markten anders zullen kelderen. De gevolgen zullen – eerder dan beleggers denken – een snellere groei en stijgende inflatie zijn. Voor beleggers in obligaties, die zijn aangetrokken door de kwantitatieve versoepeling, kan dat op een onaangename verrassing uitdraaien.

Ian Campbell

Vertaling Menno Grootveld