FC Twente is ook in Europa volwassen club

FC Twente-aanvaller Nacer Chadli (midden) viert zijn doelpunt tegen Werder Bremen. Rechts Luuk de Jong, die enkele minuten later scoorde op aangeven van Bryan Ruiz (links). Foto Reuters Twente Enschede's Nacer Chadli (C) celebrates after scoring against Werder Bremen during their Champions League Group A soccer match at the Weser stadium in the northern German town of Bremen November 2, 2010. REUTERS/Christian Charisius (GERMANY - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Werder Bremen 0 FC Twente 2

Ruststand 0-0. 81. Chadli 0-1, 84. De Jong 0-2. Scheidsrechter: Hamer (Lux). Toeschouwers: 30.200.

FC Twente-trainer Michel Preud’homme hamert nog meer dan zijn voorganger Steve McClaren op effectiviteit. De Belg werd dan ook ongeduldig van de onbenutte mogelijkheden van zijn ploeg tegen Werder Bremen, dat elfde staat in de Duitse competitie. In de laatste tien minuten sloeg de landskampioen met een man meer op het veld alsnog toe met doelpunten van Nacer Chadli en Luuk de Jong.

FC Twente manoeuvreerde zich met de eerste overwinning in de Champions League niet alleen in een goede uitgangspositie voor de derde plaats, die recht geeft op deelname aan de Europa League, maar mag met vijf punten uit vier groepswedstrijden zelfs hopen op meer. Tottenham Hotspur won mede door een doelpunt van Rafael van der Vaart van Internazionale (3-1) en heeft net als de laatste winnaar van de Champions League zeven punten.

Preud’homme was blij met de manier waarop zijn spelers hadden gereageerd op de wijzigingen in het elftal. Zo moest regisseur Theo Janssen vlak voor de wedstrijd geblesseerd afhaken. Zijn plek werd ingenomen door Denny Landzaat. Ook miste FC Twente, net als zaterdag in het gewonnen competitieduel met PSV, middenvelder Wout Brama en verdediger Dwight Tiendalli. Zij werden vervangen door de Zweed Rasmus Bengtsson en de negentienjarige Duitser Thilo Leugers, die vanaf de D-junioren bij de club uit Enschede speelt. Preud’homme verraste door verdediger Roberto Rosales op het middenveld en Bengtsson op diens plaats te posteren.

Werder Bremen moest ook een handvol basisspelers missen wegens blessures, maar trainer Thomas Schaaf heeft vooral zijn handen vol aan opstandige voetballers. Waar FC Twente koploper is, heeft de ploeg uit Noord-Duitsland de op een na meest gepasseerde verdediging. Aanvoerder Thorsten Frings hekelde na de nederlaag in de laatste speelronde tegen FC Nürnberg opnieuw de instelling van zijn ploeggenoten. Ook ruziede Schaaf met Marko Marin en had technisch manager Klaus Allofs het aan de stok met recidivist Marko Arnautovic, oud-speler van FC Twente.

Nu speelde Werder Bremen in het eigen Weserstadion niet als aangeschoten wild, maar oogde met name de verdediging niet solide. De ploeg van Schaaf voelde zich verplicht het spel te dicteren en begon dreigend met twee afstandsschoten van de aanvallende verdediger Wesley. FC Twente kwam na een kwartier voor het eerst in de buurt van het doel van Werder Bremen en was meteen gevaarlijk. Luuk de Jong kopte de bal volledig vrijstaand in de handen van derde doelman Sebastian Mielitz.

FC Twente liet de tegenstander in het vervolg van de eerste helft het initiatief en koos zorgvuldig de momenten van aanval, zoals Preud’homme het graag ziet. De Belg leek echter geërgerd over de wijze waarop Marc Janko met de mogelijkheden omsprong. De Oostenrijkse spits kreeg twee keer de bal met tientallen vrije meters tot aan Mielitz, maar kwam door zijn gebrek aan snelheid niet tot een schot. Eerst werd hij gestuit door Wesley, bij de andere mogelijkheid struikelde hij over de bal.

Werder kreeg even voor rust de beste mogelijkheid. Claudio Pizarro schoot op de paal, Hugo Almeida faalde in de rebound voor een leeg doel. Het bleek de voorbode van een tweede helft waarin het spel op en neer golfde en beide ploegen kans op kans kregen. Binnen tien minuten schoot Nacer Chadli naast, kopte Almeida aan de andere kant in de handen van Nikolay Mihaylov, die meteen nog eens redde toen de Portugees opnieuw voor hem opdook, en raakte Chadli de paal via Mielitz.

Een kwartier voor tijd kwam FC Twente met een man meer te staan, toen Frings de rode kaart kreeg voor het neerhalen van de doorgebroken uitblinker Bryan Ruiz. De vrije trap werd verprutst, maar de ploeg van Preud’homme buitte vervolgens op swingende wijze de overtalsituatie uit. Eerst schoot Chadli na een counter raak via het been van zijn directe tegenstander Sebastian Prödl, daarna verzilverde De Jong met het hoofd een voorzet van Ruiz.

„Het tactisch plan was aangepast, maar heeft het elftal perfect uitgevoerd”, zei Preud’homme tegen de NOS. „Het laat zien dat de spelers met zijn allen naar één doel kunnen toewerken. Het spookte tijdens de wedstrijd nog door mijn hoofd dat Werder uit het niets zou scoren, maar gelukkig wonnen we alsnog.”

Voor Chadli was het zijn tweede belangrijke doelpunt in vier dagen. De Belg met Marokkaanse roots kreeg vandaag te horen dat hij in de voorlopige selectie is opgenomen van het Belgische elftal voor de oefeninterland tegen Noord-Ierland op 17 november. Bondscoach Eric Gerets zat zaterdagavond bij de wedstrijd tegen PSV op de tribune. Chadli heeft nog geen keuze gemaakt voor welk land hij wil spelen.

    • Michiel Dekker