Enorme zetelwinst voor Republikeinen

De Republikeinen hebben bij de Congresverkiezingen in de VS gisteren een historische overwinning in het Huis van Afgevaardigden behaald. De Democraten behielden hun meerderheid in de Senaat.

Volgens analisten komen de Republikeinen na telling van alle stemmen uit op een winst van tussen de 62 en 72 zetels in het Huis van Afgevaardigden. Het gaat om de grootste overwinning sinds de Tweede Wereldoorlog; bij de Congresverkiezingen in 1946 wonnen de Republikeinen 56 zetels, 52 zetels in 1994.

Volgens de laatste voorspellingen gaan de Republikeinen van de huidige 178 zetels in het Huis van Afgevaardigden naar mogelijk 250 zetels. Het Huis telt in totaal 435 leden.

De Republikeinen slaagden er niet in ook de meerderheid in de Senaat terug te winnen, waar slechts eenderde van de honderd zetels verkiesbaar was. De Republikeinen wonnen wel zetels in Democratische staten als Illinois en Pennsylvania maar kwamen tekort voor de meerderheid.

Volgens de laatste tellingen gaan de Republikeinen van 41 naar 46 zetels in de Senaat, waarbij vanochtend nog drie zetels onbeslist waren. De Democraten stonden vanochtend op zeker 51 zetels in de Senaat.

De uitslag betekent dat president Barack Obama nu moet gaan werken met een verdeeld Congres. De nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein John Boehner uit Ohio, zei dat zijn partij „bereid is met de president samen te werken” mits Obama aanvaardt „dat de kiezers een nieuwe koers willen”.

Enkele opvallende uitslagen:

Harry Reid, leider van de Democraten in de Senaat, won in Nevada van Tea Party-kandidaat Sharron Angle. Reid liep in de laatste peilingen iets achter op Angle en de campagnestrijd was hevig. Angle, een oud-onderwijzeres, stond bekend om haar radicale opvattingen over onder meer afschaffing van het ministerie van Onderwijs en het verlaten van de VN.

Republikeinen Marco Rubio (Florida) en Rand Paul (Kentucky) waren de eerste Tea Party-kandidaten die een zetel in de Senaat wonnen. Rubio is een succesvolle nieuwkomer die wordt getipt als (vice-)presidentskandidaat voor de verkiezingen in 2012.

Christine O’Donnell, de Tea Party-kandidaat in Delaware, verloor de race om de voormalige Senaatszetel van vice-president Joe Biden van de Democraat Chris Coons. O’Donnell kreeg in de campagne veel media-aandacht vanwege haar puriteinse opvattingen over seks en haar interesse voor hekserij als tiener. Tot veler verbazing won ze in de voorrondes de Republikeinse nominatie.

Gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger wordt opgevolgd door Jerry Brown. De 72-jarige Democraat, van 1975-1983 al gouverneur van Californië, versloeg Meg Whitman, oud-topvrouw van internetbedrijf eBay, die ruim 100 miljoen dollar aan eigen geld in haar campagne stak. Senator Barbara Boxer van Californië (Democraat) is herkozen. Zij versloeg Republikein Carly Fiorina, het voormalige hoofd van computerbedrijf Hewlett-Packard.

Commentaar en persstemmen: Pagina 7