Een gentleman met Tourette

Mr. Christie van animator Phil Mulloy figureert in de leader van het 14de Holland Animation Film Festival. Hij biedt bepaald geen Disney of Pixar.

Beeld uit 'Goodbye Mister Christie'

Stel je voor dat Mr. Christie je buurman is. Hij is de hoofdpersoon van de leaders, korte reclamefilmpjes, die het Holland Animation Film Festival (HAFF) liet maken door de Engelse satirische animator Phil Mulloy.

Mr. Christie is hoofdpersoon in veel van Mulloys werk in de afgelopen jaren, van de twaalfdelige serie korte films The Christies over dat vuilbekkende stuk chagrijn, zijn vrouw, zijn hond en Mr. Hitler die al eerder op het HAFF te zien was, tot aan de lange animatiefilm Goodbye Mister Christie, die ditmaal meedoet aan de competitie.

Mr. Christie is een fenomeen, ook op internet, waar veel van Mulloys werk verzameld is. Hij is een mix van de perfecte Engelse gentleman, vooral door zijn keurige computerstem, en een helse buurman met Tourette. Want met die mechanische dictie kraamt hij de wonderlijkste grofheden uit.

Met z’n veertiende editie viert het Holland Animation Film Festival in Utrecht dit jaar z’n 25ste verjaardag. Het voorheen tweejaarlijkse en sinds 2008 jaarlijkse festival is een van de grootste animatiefestivals ter wereld. Naast een brede selectie vrij werk biedt het HAFF ook serieus aandacht aan de commerciële animatiefilm in videoclips, reclame- en opdrachtfilms.

De jubileumeditie is aanleiding voor een groot programma, met een expositie over, en hoogtepunten uit het werk van de Nederlandse animatiemeester Gerrit van Dijk in het Utrechtse stadhuis. Een andere blikvanger is de handgetekende nieuwe film 21g van ‘artist in residence’ Sun Xun, gebaseerd op het idee dat de menselijke ziel 21 gram weegt. Hij maakte ook de poster van het HAFF. Spanje biedt de wilde openingsfilm Chico y Rita, over een liefdesduo dat elkaar eind jaren veertig van Havana tot New York het hof maakt. En dan is er dus het Engeland van Mr. Christie.

Hoewel Phil Mulloy met eerder werk als The Ten Commandments (1994-6) en Intolerance (2000-4) al liet doorschemeren gaarne te willen afrekenen met elke vorm van schijnheiligheid, heeft zijn letterlijk inktzwarte, primitief aandoende stijl in Mr. Christie een voorlopig hoogtepunt gevonden. Mr. Christie is de personificatie van de ontevreden burgerman, vol gemopper en wrok, achter wiens eendimensionale uiterlijk een hoop seksuele frustratie schuilgaat. Zo iemand die zijn intolerantie tot in de puntjes geperfectioneerd heeft. Behalve door de karakteristieke monotone computerstemmen is een Christie-cartoon uit duizenden te herkennen: de personages bestaan uit niet meer dan zwarte silhouetten waar bij wijze van ogen en mond gaten in zijn geknipt waardoor je de achtergrond kunt zien.

Mulloys HAFF-leaders zijn even simpel als briljant. Mr. Christie etaleert uitgebreid zijn onwil om er in mee te doen. Een animatiefestival uit ‘You-trickt’, wat is dat nu weer? Animatie, zoals in Walt Disney?, vraagt zijn vrouw. Oh God, ik hoop het niet, is het antwoord. En hoewel ze in Utrecht niks tegen Disney en Pixar en de andere grote animatiefabrieken hebben, hebben ze op dit punt in elk geval Mr. Christie zijn zin gegeven.

Holland Animation Film Festival, Utrecht, 3 t/m 7 november. Voor meer informatie www.haff.nl.

    • Dana Linssen