Economie kort

Minister IJsland: zaak Icesave-schuld wordt nog dit jaar opgelost

Oslo. De IJslandse minister van Buitenlandse Zaken Ossur Skarphedinsson verwacht dat de onderhandelingen over de Icesave-schuld nog dit jaar kunnen worden afgerond. Dit zei hij gisteren in de marge van een bijeenkomst in het Noorse Oslo. Nederland en het Verenigd Koninkrijk onderhandelen met IJsland over terugbetaling van een schuld die voortkomt uit het faillissement van de internetspaarbank Icesave. De twee landen schoten in 2008 de verloren gegane tegoeden van gedupeerde Icesave-spaarders voor. Nederland krijgt hierdoor nog 1,3 miljard euro van IJsland. De IJslandse minister zei dat hij verwacht dat de gesprekken met een voor beide zijden acceptabele uitkomst zullen worden afgerond. „We hopen serieuze ontwikkelingen te zien binnen een maand, misschien eerder”, aldus Skarphedinsson. (ANP)

Winst BP keldert door kosten olieramp

Londen. Olieconcern BP heeft als enige van ’s werelds grootste oliemaatschappijen niet geprofiteerd van hogere olie- en gasprijzen. Gisteren verhoogde het Britse concern opnieuw de verwachte kostenpost voor de olieramp in de Golf van Mexico. De ramp, die begon met een explosie op een door BP gehuurd boorplatform in april, kost het concern naar verwachting 39,9 miljard dollar (28,7 miljard euro). Dat is 7,7 miljard dollar meer dan de schadepost waarvan het concern eerder uitging. BP haalde in het derde kwartaal een winst tegen vervangingskosten van 1,8 miljard dollar. Dat is een daling van 63 procent ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Branchegenoot Shell presenteerde vorige week een winst op een vergelijkbare basis van 4,9 miljard dollar, 88 procent meer dan een jaar eerder. (ANP)

Adviesraad kraakt energiebeleid Rijk

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het Nederlandse energiebeleid faalt door een gebrek aan visie bij de overheid. De situatie is zorgelijk, zo stelt de Raad voor Ruimtelijk, Milieu- en Natuuronderzoek (RMNO). De Raad pleit voor wetgeving, en een sterk gecentraliseerde aanpak. Dat blijkt uit het rapport De volle zaaiershanden..., dat de RMNO onlangs heeft gepubliceerd. Het rapport is zeer kritisch over het huidige energiebeleid. Het klimaatprobleem en de groeiende afhankelijkheid van olie- en gasrijke landen zoals Rusland, Irak en Saoedi-Arabië maken een omslag van fossiele energie naar duurzame energie noodzakelijk. In Nederland stagneert die omslag, zo stelt de RMNO. Een belangrijke oorzaak daarvan is volgens de Raad het ontbreken van een duidelijke regie door de overheid. Ze voert een hapsnapbeleid, met name het ministerie van Economische Zaken. De ene keer wordt windenergie gestimuleerd, de andere keer ondergrondse opslag van CO2, dan weer verbranding van biomassa.