Deze kopstukken wonnen/verloren de Congresverkiezingen

Wat hebben de Congresverkiezingen in de Verenigde Staten voor gevolgen voor enkele kopstukken uit de Amerikaanse politiek? Onze correspondent in Washington Tom-Jan Meeus over de belangrijkste poppetjes.

John Boehner (links), de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, volgt Democraat Nancy Pelosi (r) op als voorzitter van het Huis. De voorzitter is na de president en vice-president in principe de machtigste politicus in de VS.

Harry Reid (l), leider van de Democraten in de Senaat, won van Tea Party-kandidaat Sharron Angle(r) en voorkwam daarmee een -vooral symbolische- pijnlijke nederlaag. Reid liep in de laatste peilingen iets achter op Angle en de campagnestrijd was hevig. Angle, een oud-onderwijzers, stond bekend om haar radicale opvattingen over onder meer afschaffing van het ministerie van Onderwijs en het verlaten van de Verenigde Naties.

Republikeinen Marco Rubio (Florida) en Rand Paul (Kentucky) waren de eerste Tea Party-kandidaten die een zetel in de Senaat wonnen. Rubio is een succesvolle nieuwkomer die wordt getipt als (vice-)presidentskandidaat voor de verkiezingen in 2012.

Christine O’Donnell (r), de Tea Party-kandidaat in Delawere, verloor de race om de voormalige Senaatszetel van vice-president Joe Biden van de Democraat Chris Coons (l). O’Donnell kreeg in de campagne veel media-aandacht kreeg vanwege haar puriteinse opvattingen over seks en haar interesse voor hekserij als tiener. Tot veler verbazing won ze in de voorrondes de Republikeinse nominatie.

Senator Barbara Boxer (l) van Californië (Democraat) is herkozen. Boxer versloeg Republikein Carla Fiorina (r), het voormalige hoofd van computerbedrijf Hewlett-Packard.

Tom Tancredo (r), de Republikeinse hardliner met strenge opvattingen over immigratie, wordt niet de nieuwe gouverneur van Colorado. Huidig burgemeester van Denver, John Hickenlooper (l), volgt vertrekkend gouverneur Bill Ritcher (Democraat), op.

In 39 van de vijftig staten werden ook nog nieuwe gouverneurs gekozen. Zo wordt de bekendste gouverneur, Arnold Schwarzenegger van Californië (l) opgevolgd door Jerry Brown (r). De 72-jarige Democraat, van 1975-1983 al gouverneur van Californië, versloeg Meg Whitman (m), oud-CEO van internetbedrijf Ebay, die ruim honderd miljoen dollar aan eigen geld in haar campagne stak.