Democraten fors onderuit maar Obama behoudt Senaat

De Republikeinen hebben bij de Congresverkiezingen de grootste overwinning sinds de Tweede Wereldoorlog geboekt.

Volgens analisten komt de partij, onder impuls van de conservatieve Tea Party-beweging, uit op een winst van tussen de 62 en 72 zetels in het Huis van Afgevaardigden. Republikeinen hadden een winst van 39 zetels nodig om de meerderheid in het Huis terug te winnen die ze in 2006 verloren.

De Republikein John Boehner, beoogd voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, toont zich geëmotioneerd na de overwinning. (Foto AFP) De Republikein John Boehner, beoogd voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, toont zich geëmotioneerd na de overwinning. (Foto AFP)

Tegelijk slaagden de Republikeinen er niet in ook de meerderheid in de Senaat terug te winnen, hoewel de Grand Ol’ Party (GOP) ook in dat lichaam een forse winst boekte.

Verdeeld Congres

Het gevolg van de uitslag is dat president Obama nu moet gaan werken met een verdeeld Congres. De nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein John Boehner uit Ohio, zei dat zijn partij „bereid is met de president samen te werken” mits Obama aanvaardt „dat de kiezers een nieuwe koers willen”. Volgens Boehner is de uitslag „een afwijzing van Washington en Big Government”. Obama zal morgenmiddag Amerikaanse tijd zijn reactie op de uitslag geven.

De exacte omvang van de Republikeinse overwinning in het Huis is nog niet bekend, maar zal volgens analisten ruimer uitpakken dan de twee grootste overwinningen sinds de oorlog. In 1946 wonnen Republikeinen 56 zetels, in 1994 52 zetels. Het Huis van Afgevaardigden heeft 435 leden.

Reid

In de Senaat, waar maar een derde van de honderd leden werden herkozen, deden Republikeinen het relatief minder goed. Zij wonnen zetels in Democratische staten als Illinois en Pennsylvania maar kwamen tekort voor de meerderheid. De verrassing van de avond kwam in Nevada, waar Harry Reid, de impopulaire Democratische leider in de Senaat, een nipte overwinning wist te boeken. Ook in de Senaat is een aantal belangrijke uitslagen nog niet binnen, maar het ziet er naar uit dat de Democraten in dat lichaam een meerderheid van 52 zetels houden.