De baron, de boer en de bankier

Rik van Slingelandt is commissaris geworden bij ABN Amro. Hij was tien jaar lid van de raad van bestuur van Rabobank. Hij komt bij ABN Amro in het gezelschap van Annemieke Roobeek. Die trok als commissaris van Fortis in 2005 al bij toezichthouder DNB aan de bel vanwege bestuurlijke misstanden en financiële onvolkomenheden bij het Belgisch-Nederlandse financiële concern. President-commissaris bij ABN Amro is Hessel Lindenbergh, voormalig bestuurder van ING.

Het is de omgekeerde weg. Jarenlang was ABN Amro de spil in het netwerk van oude jongens in Nederland. Managementtalent vloeide weg naar andere banken. Zo maakte Bert Heemskerk carrière bij Amro, maar bereikte de top eerst bij Van Lanschot Bankiers en daarna bij Rabobank. Zijn opvolger als bestuursvoorzitter bij Van Lanschot was Floris Deckers, de man die bij ABN Amro Nederland begin deze eeuw de grote reorganisatie had geleid. En bij Rabo kwam Heemskerk weer zijn oude Amro-collega Hans ten Cate tegen in de raad van bestuur.

Voormalig bestuurders van ABN Amro zwermden bovendien lange tijd over het hele Nederlandse bedrijfsleven uit als commissaris.. Althans, als ze vertrokken waren vóór de roemruchte overname door het consortium in 2007. Die laatste bestuursleden hebben een veel geringer aantal commissariaten kunnen verzamelen dan hun illustere voorgangers. Voormalige topmannen als Jan Kalff en de vorig jaar overleden Rob Hazelhoff behoorden na hun pensionering tot de machtigste mannen in het Nederlands bedrijfsleven. Voormalig financieel directeur Tom de Swaan is dat nog steeds, met commissariaten bij Van Lanschot, DSM en Ahold.

Maar de toetreding van bankiers van andere banken in de raad van commissarissen van ABN Amro vormt een mooie illustratie dat de bank als staatsbank in de pikorde onder de twee andere grote banken is gekomen.

Lindenbergh en Van Slingelandt zullen in ieder geval ABN Amro kunnen weerhouden om ooit nog drieste avonturen in het zakenbankieren aan te gaan. Lindenbergh was in de jaren negentig verantwoordelijk voor de mislukte integratie van de Londense zakenbank Barings bij ING. Baron Van Slingelandt was baas van Rabobank International, dat in het zelfde decennium ook vergeefs probeerde aan de weg te timmeren in de City. Mocht een ABN Amro-bestuurder ooit nog ambities krijgen om zijn bank een rentree in de City te laten maken, dan zullen zij op de rem gaan staan.

Een geruststellende gedachte voor de belastingbetaler.

Daan van Lent

    • Daan van Lent