Cursus ikjes-schrijven in Leiden

Wegens het 40-jarig bestaan van NRC Handelsblad is er zondag 7 november in museum De Lakenhal in Leiden een 60-minuten durende cursus ikjes-schrijven.

De dagelijkse rubriek ik@nrc.nl is sinds 2003 een populaire plek waarin lezers van NRC Handelsblad in 120 woorden een persoonlijke anekdote kwijt kunnen, die gepubliceerd wordt op de Achterpagina. Waaraan moet een goed ikje voldoen? Waarin verschilt een ikje van een kort nieuwsbericht? Hoeveel ikjes krijgt de redactie per dag binnen? Twee redacteuren van de krant (Ellen de Bruin en Paul Steenhuis) lichten deze aspecten van het ikje-schrijven toe.

De cursus biedt overigens geen garantie tot plaatsing van een ikje. De middag begint met een korte rondleiding over de kleine expositie Scherpe letters, 40 jaar vormgeving van NRC Handelsblad in museum De Lakenhal. Daarbij wordt stilgestaan bij het oude glas-in-loodraam van Harm Kamerlingh Onnes over de productie van het Algemeen Handelsblad in 1928, en de nieuwe NRC Handelsblad-versie van dat raam van 4x4 meter.

Cursus ikjes-schrijven, zondag 7 nov, 14u , museum De Lakenhal, Oude Singel 28-32, Leiden. Deelname gratis op vertoon van toegangsbewijs van het museum. Inschrijven via werkinuitvoering@lakenhal

Voorbeeld van een ikje dat op de vorige cursus in het museum De Lakenhal, op 24 oktober werd geschreven:

Belbeleefdheid

De telefoon gaat, ik neem op, mijn naam noemend. „Heb ik het genoegen met meneer of mevrouw Bongers?” vraagt een jonge vrouw. „Ja, met mevrouw Bongers,” antwoord ik.

Even stilte aan de andere kant van de lijn.

„Hoe bedoelt u?” zegt ze.

„U vraagt of u met meneer of mevrouw Bongers spreekt en ik vertel u dat ik mevrouw Bongers ben.”

„Tja, eh, ik bel u of u wil meedoen met de dertiende trekking van de bingoloterij...”

Ik bedank haar en zeg dat ik dit niet wil.

Beleefd sluit zij af, waarschijnlijk lezend van haar computerscherm: „Goedemiddag, meneer of mevrouw Bongers.”

Lidwine Bongers

    • Lidwine Bongers