Californië: marihuana niet legaal

Recreatief gebruik van marihuana wordt voorlopig niet legaal in Californië. Bij een referendum naast de Congresverkiezingen heeft 56 procent van de kiezers in de Amerikaanse staat gisteren tegen legalisering gestemd, volgens voorlopige tellingen.

Als het omstreden wetsvoorstel, proposition 19, was aangenomen, hadden inwoners van Californië tot 28,5 gram aan wiet of hasj bij zich mogen dragen voor persoonlijk gebruik – meer dan de toegestane 5 gram in Nederland. Ook had de overheid zich actief moeten bemoeien met de teelt en de commerciële exploitatie van marihuana.

Medicinaal wietgebruik is legaal in Californië sinds 1996, en inmiddels ook in dertien andere staten in de VS.

Een ander voorstel om een Californische klimaatwet tegen de uitstoot van broeikasgassen op te schorten, haalde het gisteren niet. Bij een referendum stemde bijna zestig procent van de kiezers volgens voorlopige tellingen tegen proposition 23, die werd gesteund door de olie-industrie.

De klimaatwet AB32 uit 2006 verplicht Californië om de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met ongeveer een kwart te verminderen tot het niveau van 1990 (naar richtlijnen van het Kyoto-protocol). De afwijzing van de opschorting is een overwinning voor bedrijven in Silicon Valley die miljoenen hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van groene technologie, variërend van zonnepanelen tot elektrische auto’s.

Ook in andere staten werden gisteren gelijktijdig met de Congresverkiezingen referenda gehouden. In grensstaat Arizona, waar veel hispanics wonen en illegalen een groot politiek thema zijn, stemden kiezers tegen positieve discriminatie op basis van etniciteit en sekse in overheidsprogramma’s. Ook stemde Arizona tegen de verplichte ziektekostenverzekering die Obama dit jaar heeft doorgevoerd – een thema waar ook in Oklahoma en Colorado over werd gestemd en dat nog juridisch wordt bevochten. Voor het eerst sinds 1990 werd in geen van de staten gestemd over een verbod op het homohuwelijk.