Brüggen fel, niet vet

Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen. Gehoord: 2/11 de Doelen . Beethoven: 6/11 A’dam, 7/11 Rotterdam, 9/11 Arnhem, 10/11 Eindhoven ****

Tik-tak, tik-tak: aan een alsmaar tikkend motiefje in het Andante ontleent Symfonie nr.101 van Joseph Haydn de bijnaam De Klok. Losjes leidde Frans Brüggen zijn Orkest van de Achttiende Eeuw in de Rotterdamse Doelen door Haydns partituur. De formule lijkt onverwoestbaar: trouwe musici, spelend op ‘authentieke’ instrumenten, in een geconcentreerd spel van licht en donker. Speelse spontaniteit is daarbij een vast onderdeel: hoor die gitaarplukjes in de altviolen.

Muzikaal drama klinkt bij de frêle Brüggen fel, maar nooit vet. De 32 jonge zangers van het Laurens Collegium Rotterdam begrepen die aanpak uitstekend en toonden zich in Haydns Missa in tempore belli soepel en transparant. Dat Haydn de mis schreef in oorlogstijd, valt aan de overwegend optimistische toon nauwelijks af te leiden.

Op kortstondig smartelijk mineur volgt juichend majeur; met behulp van een solide solistenkwartet realiseerde Brüggen een perfecte balans.

    • Floris Don