Bommetjes verlammen Athene

Een serie amateuristische bompakketjes, mogelijk van een linkse terreurgroep, hebben de Griekse post volledig ontregeld.

De bompakketjes die sinds maandag vanuit Athene Europa overgingen maken een amateuristische indruk. De explosieve kracht van de meer dan tien pakketjes is bescheiden.

Maar toch zijn de afzenders in staat Griekenland behoorlijk te ontwrichten. De komende twee dagen is het luchtruim gesloten voor alle luchtpost, de politie in Athene is naarstig op zoek meer bompakketjes. En in de Griekse kranten staat in grote koppen ‘Alarm’ en ‘Thriller’ boven de artikelen.

De Grieken zijn dan ook verbijsterd over de nieuwe terreurgolf in het land. De socialistische premier Giorgos Papandreou zei dat de regering genadeloos zal optreden tegen deze „poging de sociale rust in het land met criminele acties te verstoren”.

De Griekse autoriteiten vermoeden dat er een kleine extreemlinkse organisatie achter de acties zit. Het zou gaan om een groep van niet veel meer dan een twintigtal jeugdige leden. Ze zouden zijn geradicaliseerd toen twee jaar geleden bij rellen een 15-jarige scholier werd doodgeschoten door een politieagent, die inmiddels tot levenslang is veroordeeld.

De organisatie begon vorig jaar met brandbommetjes – een keer acht op een nacht – op banken en openbare gebouwen. Ook het kantoor van de minister van Economische Zaken, Louka Katselis, was een doelwit. Allengs werden de brandbommen vervangen door bommen die echt konden exploderen. Maar de schade die de groep ermee aanrichtte was nooit bijzonder spectaculair.

Griekenland heeft een lange traditie van extreemlinkse terreur. In 2001 werd de lange tijd ongrijpbare revolutionaire organisatie ‘17e november’ ontmanteld. Behalve vanwege hun aanslagen waren zij ook berucht om de lange ideologische proclamaties die ze regelmatig stuurden naar kranten – die deze vervolgens vaak kritiekloos, integraal afdrukten.

De huidige groep, luisterend naar de naam ‘Samenzwering van de Kernen van het Vuur’, heeft tot nu toe geen verklaringen afgegeven. Haar acties doen haast wat studentikoos aan. Ze missen ook het anti-amerikanisme van de oudere linkse groepen. Geen van de bommen was tegen een Amerikaans doel gericht.

Dat alles heeft de onrust in de Griekse samenleving er echter niet kleiner op gemaakt. Met grote bezorgdheid wordt nu geregistreerd dat de reputatie van het land, dat door het financiële wanbeheer al zwaar onder vuur lag, opnieuw deuken heeft opgelopen. De regering krijgt daarvan vooralsnog – aan de vooravond van de lokale verkiezingen van zondag – niet openlijk de schuld.

Wel zijn er veel vragen over de controle op veiligheid op het Atheense vliegveld. Hoe worden de postpakketten gecontroleerd? Hoeven afzenders zich bij een koeriersdienst niet te identificeren? Kan een jongeman zomaar een pakketje inleveren voor bondskanselier de Duitse Angela Merkel met de mededeling dat het afkomstig is van het ministerie van Economische Zaken?

Tevreden zijn de Grieken wel over de inzet van de nieuwe, snel inzetbare motorbrigade DIAS. Die wist twee mannen van 22 en 24 jaar, te arresteren die zich verdacht hadden gedragen. Over hun motieven willen de twee niets kwijt, behalve dat ze zich beschouwen zich als ‘politieke gevangenen’.

    • F.G. van Hasselt