Berlusconi wekt woede van homo's

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft zich gisteren de woede van Italiaanse homoseksuelen, de oppositie en partijgenoten op de hals gehaald. Maar ondanks groeiende spanningen in de regeringscoalitie heeft iedereen er belang bij de politieke status quo voort te zetten.

In reactie op de affaire rondom de seksfeesten bij hem thuis, zei Berlusconi gisteren: „Het is beter een passie te hebben voor mooie meisjes dan voor homo’s.”

Reacties bleven niet lang uit. De homobeweging demonstreerde voor zijn ambtswoning. Minister van Emancipatie, Mara Carfagna, zelf ooit een model, nam afstand van de premier die haar ‘ontdekte’ en stelde dat het goed zou zijn als „ieder van ons zich zou onthouden van grappen.” In een videoboodschap zei de linkse homoseksuele gouverneur van Apulië, Nicky Vendola, tegen Berlusconi: „Nu je koninkrijk angstwekkend wegzakt in de modder en de vuilnis, zou het mooi zijn als je het toneel zou verlaten, zodat fatsoen weer kan prevaleren.”

Vandaag schrijven veel kranten over de prostituee Nadia Macrì (27). Zij verklaarde tegen het Openbaar Ministerie in Palermo twee keer seks te hebben gehad met Berlusconi, in ruil voor tienduizend euro. Ze hoopte via de contacten met de premier en mediatycoon een rol in het tv-programma Big Brother te veroveren.

Partijgenoten fluisteren al over Berlusconi’s stille aftocht in ruil voor juridische bescherming. Maar dat wil hij niet: „Mijn vertrek zou het land en centrum-rechts ernstig beschadigen”. Hij noemt zijn aanblijven „een groot offer” van zijn kant. Gisteren heeft hij het verbond met Umberto Bossi van de Lega Nord opnieuw bekrachtigd. Ex-coalitiegenoot Gianfranco Fini gedoogt Berlusconi om tijd te winnen voor zijn nieuwe partij Toekomst en Vrijheid, die zaterdag een oprichtingscongres houdt.