Berichten uit de Europese onderbuik

Europacorrespondent Saskia Dekkers ontpopt zich steeds duidelijker als het geheime wapen van Nieuwsuur (NTR/NOS). Haar taak is om overal in het oude werelddeel reportages te maken waar het in zijn voegen kraakt, en dat blijkt vaak Griekenland te zijn.

Die verslagen van Dekkers belichten nogal eens wat je elders niet te zien krijgt, en bovendien met een scherp oog en oor voor de menselijke aspecten, zonder de grote lijnen uit het oog te verliezen. Zo zagen we maandag verbijsterende beelden van het gebied langs de Evros, de grensrivier met Turkije. Het zijn niet meer alleen jonge gelukszoekers die de Europese Unie illegaal proberen binnen te komen, uit landen als Afghanistan en Somalië, maar hele gezinnen. De grens is zo lek als een mandje en de Grieken weten niet hoe ze de kleumende vluchtelingenstroom moeten opvangen.

Dekkers’ reportage was beter dan die van TerZake (Canvas) een dag later. Ze filmde een moefti bij een massagraf van bij de overtocht verdronkenen en een buskantoortje waar de wegens overbevolking uit het detentiecentrum vrijgelaten ‘asielzoekers’ (aan een procedure komen ze niet eens toe) voor 60 euro een kaartje naar Athene kunnen kopen.

Gisteren liet Dekkers zien hoe de verweesd rondkijkende Afghanen slapen op een plein in Athene en uitgescholden, geschopt en verjaagd worden door de locale bevolking, die het ook niet makkelijk heeft gezien de crisis, maar tenminste nog scooters en schone kleren bezit. De autochtonen bakenen hun plein af met een op de grond gekrijte Griekse vlag en het woord Hellas.

Dat gaat lekker zo, in de zachte onderbuik van Europa. De Chinezen hebben de haven van Piraeus vast voor een ramsjprijs opgekocht, leerde Dekkers ons in een eerdere reportage.

Alleen die Europaverslaggeving van Nieuwsuur voldoet aan de belofte dat we versteld zouden staan van de buitenlandse bijdragen. Al met al was er flink wat aandacht voor de Amerikaanse Congresverkiezingen, maar met de nadruk op de vox populi en de schilderachtigste kandidaten van de Tea Party. Christine O’Donnell in Delaware en Sharron Angle in Nevada verloren en beroofden zo de Republikeinen van een mogelijke meerderheid in de Senaat.

Wie afgelopen nacht op CNN of BBC (voor Europeanen was die laatste bron informatiever en gevarieerder) de uitslagen volgde, kon constateren dat er kansrijker theeleuten te vrezen zijn voor de presidentiële nominatie in 2012, zoals de charismatische Cubaanse Amerikaan Marco Rubio uit Florida en de fanatieke oogarts Rand Paul uit Kentucky. Nog belangrijker: de Republikeinse partij staat wellicht minstens zo veel ellende te wachten als president Obama.