Babysterfte te wijten aan verloskundig systeem

Vrouwen die thuis bevallen en alsnog naar het ziekenhuis moeten, hebben bijna vier keer meer kans dat hun baby sterft dan vrouwen die direct in het ziekenhuis met hulp van een gynaecoloog bevallen. Bevallingen onder begeleiding van een verloskundige, die meestal thuis plaatsvinden maar ook in het ziekenhuis, zijn heel wat riskanter dan werd aangenomen.

Dat blijkt uit een studie die Nederlandse onderzoekers vandaag publiceren in het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal. Dat Nederland een hoge babysterfte heeft, houdt verband met het unieke Nederlandse verloskundige systeem, concluderen ze. Daarmee ondergraven ze de gangbare praktijk, die bij ongecompliceerde zwangerschappen uitgaat van een thuisbevalling onder begeleiding van een verloskundige.

De helft van alle vrouwen die thuis beginnen met het baren van hun eerste kind, moet de bevalling in het ziekenhuis afmaken.

Nederland heeft bijna de hoogste babysterfte in Europa. Onderzoekers stelden vorig jaar nog dat dit niets te maken had met de Nederlandse thuisbevalling. De babysterfte in Nederland is 1 procent; jaarlijks sterven 1.750 baby’s op circa 180.000 bevallingen. De auteurs van het vandaag gepubliceerde artikel onderzochten in 2007 en 2008 in de regio Utrecht alle in principe gezonde, voldragen pasgeborenen. Zij concluderen dat van alle baby’s die rond de geboorte sterven, een kwart (450 baby’s) doodgaat zonder aangeboren afwijking. Van hen werd dus niet verwacht dat ze zouden overlijden.

Juist vrouwen die bij een gynaecoloog bevallen wegens een gecompliceerde zwangerschap hebben een lagere babysterfte dan vrouwen die wegens hun voorspoedige zwangerschap onder leiding van een verloskundige staan.

Op vrouwen die in het ziekenhuis onder behandeling staan van de gynaecoloog, bestaat al strikt toezicht. Vrouwen zonder complicaties die thuis bevallen maar door bijvoorbeeld een trage ontsluiting alsnog naar het ziekenhuis moeten, worden niet of laat als risicovol bestempeld.

„Het is niet zo dat het thuis fout gaat, maar de keten van zorg levert vertraging op”, zegt gynaecoloog en onderzoeker Anneke Kwee. Zij wijt de problemen vooral aan de overdracht. Neonatoloog en onderzoeker Hens Brouwers: „Gynaecologen in het ziekenhuis zijn onvoldoende alert om deze vrouwen als risicovol te zien.”

Verloskundig systeem in Nederland faalt: pagina 3