Alle aandacht naar kleine demonstratie

opinext@nrc.nl

Afgelopen zaterdag waren er meer journalisten, fotografen en politieagenten aanwezig bij de demonstratie van de extreem-rechtse English Defence League dan het aantal aanwezige ‘hooligans’. In het NOS- journaal werd aan deze demonstratie een heel item opgeofferd en de resterende twee seconden lieten zien: oh ja, er was ook nog een tegendemonstratie. Daar waren meer dan 800 mensen aanwezig die op een vreedzame, kleurrijke en inhoudelijke manier opkwamen voor meer tolerantie en respect in Nederland.

Tot mijn verbazing wijdt ook nrc.next alleen een artikel aan die andere demonstratie (‘Opkomst demonstratie EDL onder de 50 man’, 1 november). Waarom? Waarom zijn een paar extreem-rechtse figuren die nergens inhoudelijk op ingaan en al na een uur verdwijnen belangrijker of van een hogere nieuwswaarde dan een tegendemonstratie van drie uur met inspirerende en positieve sprekers en dito publiek?

Dit was de uitgelezen kans om het Nederlandse publiek een ander gekleurd Nederland te laten zien dan het Nederland waar een man met geperoxideerd haar het voortdurend over heeft. Het lijkt wel of de functie van de media ligt in de sensatie in een uitvergrote vorm voor te schotelen in plaats van de actualiteiten in de juiste proportie aan het publiek te openbaren. Volgens mij is er in Nederland ook een ‘rally to restore sanity’ nodig… Welke grappenmaker neemt deze taak op zich?

Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk het is dat de media voorzichtig en gebalanceerd met hun macht om moeten gaan. Het nieuws dat de burger bereikt zou toch enigszins een weerspiegeling van de realiteit moeten zijn. Zo niet, waar zouden die gevoelens van angst, pessimisme en paniek dan vandaan komen?

Esther Wintraecken

Nijmegen