Albino in parlement

Voor het eerst is in Tanzania een albino verkozen tot parlementslid. In Tanzania zijn de laatste paar jaar tientallen albino’s vermoord. Hun lichaamsdelen wordt gebruikt voor magische drankjes.

„Dit is niet alleen een overwinning voor mij, maar voor alle albino’s in dit land”, zei Salum Khalfani Bar’wani van de oppositiepartij CUF gisteren over zijn stembuszege. In Tanzania werden afgelopen weekend parlements- en presidentsverkiezingen gehouden, de derde meerpartijenverkiezingen sinds 1995.

Bar’wani zei trots te zijn dat de kiezers in zijn thuisdistrict „duidelijk hebben gemaakt dat albino’s capabel zijn”. Albino’s, die door een pigmentstoornis overgevoelig zijn voor zonlicht, zijn in Tanzania met regelmaat het doelwit van ontvoerders die hen in stukjes hakken en doorverkopen aan wonderdokters. Maar volgens Bar’wani maakt zijn zege vooral duidelijk dat de bevolking is uitgekeken op president Jakaya Kikwete en zijn partij CCM.

Kikwete gaat de verkiezingen naar verwachting winnen, maar de verrassend grote opmars van de oppositie – die vooral campagne voerde tegen de corruptie in Tanzania – is een tegenvaller voor de president. De definitieve uitslag wordt deze week verwacht. (Reuters, AFP, BBC)