Wetenschap kort

Mensapen kiezen het beste gereedschap

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Chimpansees, bonobo’s en orang-oetans zijn goed in het uitkiezen van het juiste type gereedschap om voedsel te verkrijgen waar ze anders net niet bij kunnen. Als ze een soort plastic stokken krijgen om fruit buiten hun bereik naar zich toe te halen, kiezen ze meestal de onbuigzame stok die ze daarvoor nodig hebben, ook al hebben ze dat type gereedschap nooit eerder gezien. En als ze juist een buigzame stok nodig hebben die een hoekje om kan, kiezen ze die, schrijven onderzoekers uit Leipzig in Journal of Experimental Psychology: Animal Behavior Processes.

Meer beperkingen ouderen na sepsis

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Ouderen die een aanval van ernstige sepsis (bloedvergiftiging) overleven, lopen een driemaal verhoogd risico op het krijgen van cognitieve problemen. Gemiddeld krijgen zij er ook 1,5 nieuwe lichamelijke beperking bij. Dat concluderen onderzoekers in Journal of the American Medical Association na onderzoek bij ruim 5000 70-plussers die een ziekenhuisopname overleefden. Sepsis is een bacteriële infectie die zich in het lichaam verspreidt en kan leiden tot orgaanfalen. Zo’n 17 procent van alle ic-patiënten krijgt het; 20 tot 40 procent van hen overlijdt eraan.

Tandwalvis meet zeetemperatuur

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De gemiddelde zeewatertemperatuur ten westen van Groenland ligt de laatste jaren bijna een graad hoger dan in de dertig jaar daarvoor. De hoogste wintertemperaturen lagen in 2006 en 2007 tussen 4 en 4,6 graad Celsius. Dat is vastgesteld door narwals (tandwalvissen) die met temperatuur- en dieptesensors waren uitgerust. Narwals zijn middelgrote tandwalvissen die een lange vooruitstekende stoottand hebben. Ze werden gebruikt omdat het bemonsteren in een bevroren oceaan met klassieke methoden te duur was. Het experiment is beschreven in Journal of Geophysical Research Oceans.

Insect lokt spin door prooi na te spelen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het insect Stenolemus bituperus dat spinnen eet, lokt de spin door een uitgeputte prooi na te doen. Hoe dit werkt, bleek toen Australische biologen de trillingen die prooien in het web veroorzaken vergeleken met die van Stenolemus. Verrassend is dat het insect niet precies een ongelukkig vliegje nadoet. Hij doet alleen het wiebelen van een uitgeput insectenpootje na. Zou hij de eerste klap en het gefladder van een gevangen prooi imiteren, dan valt de spin direct aan, aldus de Australiërs in Proceedings of the Royal Society B (online).