VVD wil Publieke Omroep internet afnemen

NOS
De publieke omroep mag zich niet meer met internet bezighouden. De omroepen moeten alleen radio- en televisieprogramma’s maken die op publieke netten te zien zijn. Dat is volgens de VVD de uitleg van de zinsnede in het regeerakkoord van CDA en VVD waarin staat dat de publieke omroep zich beperkt tot audiovisuele taken. VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg heeft dat maandag bevestigd naar aanleiding van een bericht in het Nederlands Dagblad (pdf).

Dat betekent dat een aantal nieuwssites van de Publieke Omroep misschien verdwijnen, omdat ze op internet oneerlijke concurrentie vormen voor kranten. Dat geldt bijvoorbeeld voor nieuwssites van de NOS en ‘discussiesites’ als Joop.nl. In een nieuwe mediawet wordt vastgesteld dat internet geen taak is voor de Publieke Omroep.

Quotes: VVD en Publieke Omroep tegenover elkaar, oppositie schaart zich bij PO
Het publieke debat gaat nu vooral over de definitie van de door de VVD genoemde ‘audiovisuele taken’ en of het internet daar ook bij hoort.

“Het is oneerlijke concurrentie als omroepen met belastinggeld zich op terreinen begeven waar kranten hun brood moeten verdienen.” - VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg

“Het gaat mij erom dat er steeds meer omroepen nieuwe producten ontwikkelen en dat via internet verspreiden. Stel dat we na dit interview nog even doorpraten en een andere redacteur maakt daar een ander artikel van voor op internet, dan is dat een nieuw product en dat moeten omroepen niet doen.” - Nogmaals Van Miltenburg, in een interview op Radio 1

“Samenvatting van interview met Anouchka van Miltenburg: Radio online mag wel, een follow-up maken op internet niet.” - Lara Rense op Twitter, die Van Miltenburg vanmorgen interviewde op Radio 1

“We hebben niet de pretentie een krant te maken op internet. Het is een aanvulling op wat we laten zien en horen op televisie en radio. Als we in een interview hebben met Louis van Gaal dan is dat in het Journaal drie minuten, terwijl je op de website het gehele gesprek kunt zien dat 15 minuten duurde. Ik wil graag in gesprek met Van Miltenburg.” - NOS-directeur Jan de Jong tegen het ANP

“Met CDA in kabinet wordt vernieuwing publieke bestel al jaren tegengehouden of weggesneden. [...] ‘Oneerlijke concurrentie’ is onzin-argument van de VVD: dat raakt aan het hele bestel.” - Femke Halsema op Twitter

“Het is goed dat het kabinet een einde maakt aan deze concurrentievervalsing. Er zijn genoeg andere partijen op internet, de Publieke Omroep is daar niet voor nodig.” - Tom Nauta, Nederlandse Dagbladpers, tegen Nu.nl

Het interview met Van Miltenburg op Radio 1 is bij de NOS terug te beluisteren. Ze geeft geen verdere interviews meer; ze heeft ‘alles gezegd wat er te zeggen valt’.

Update 10:11: De precieze uitwerking van de mediaplannen die zijn verwoord in het regeerakkoord komt later, heeft minister Marja van Bijsterveldt (Media) dinsdag laten weten in reactie op stellingname door de VVD.

Update 10:28: De PvdA is het niet eens met Van Miltenburg en wil de kwestie aanhalen in het vragenuurtje in de Tweede Kamer dat vanmiddag om 14:00 begint. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) was al van plan het aantal websites van de publieke omroepen in de toekomst te halveren, zegt een woordvoerder van bestuursvoorzitter Henk Hagoort van de NPO in reactie op het VVD-standpunt. Het is hem onduidelijk wat bedoelt wordt met de passage uit het regeerakkoord. “Internet is immers ook audiovisueel.”

Update 11:06: Het CDA wil het omroepbestel niet terugbrengen naar ‘het stenen tijdperk’ en vindt dat de publieke omroep volop actief op internet mag zijn. Dat zei Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) in reactie op de stellingname van coalitiepartner VVD.

    • Peter Zantingh