Vroegpensioen is een doodskus

Het Malieveld stond erom vol, maar wat blijkt nu? Eerder met pensioen is eerder dood. “Men neemt het er eens goed van”, waarschuwen twee hoogleraren. Een stortvloed aan onderzoeken laat weinig heel van het ‘Zwitserlevengevoel’, weten Sweder van Wijnbergen (hoogleraar economie) en Kees Klinkhamer (emeritus hoogleraar geneeskunde). In NRC Handelsblad leggen ze uit waarom. “Alle

Het Malieveld stond erom vol, maar wat blijkt nu? Eerder met pensioen is eerder dood. “Men neemt het er eens goed van”, waarschuwen twee hoogleraren.

Een stortvloed aan onderzoeken laat weinig heel van het ‘Zwitserlevengevoel’, weten Sweder van Wijnbergen (hoogleraar economie) en Kees Klinkhamer (emeritus hoogleraar geneeskunde). In NRC Handelsblad leggen ze uit waarom.

“Alle onderzoeken laten zien dat hart- en vaatziekten de belangrijkste oorzaken zijn voor de vroegtijdige dood. Dit verwondert ons niet. Zowel in Nederland als daarbuiten leven mensen na hun pensionering minder gezond. Men wordt minder actief. Men neemt het er eens goed van.”

Zeven grote studies tonen volgens hen dat zes jaar na pensionering 5-16 procent van de gepensioneerden problemen met bewegen krijgt, 5-6 procent meer ziek is en 6-9 procent er mentaal op achteruit gaat. Een remedie is er niet. “De achteruitgang in fysieke en mentale activiteit wordt niet gecompenseerd door wat te gaan fietsen of naar de sportschool te gaan.”

De wetenschappers wijzen werkgevers op hun zorgplicht. Zij moeten een omgeving scheppen waarin ouderen productief kunnen blijven. En werknemers moeten blijven investeren in hun inzetbaarheid.

    • Steven de Jong