Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de pogingen om de krimpprovincie Limburg, die gebukt gaat onder hoge werkloosheid, lage inkomens en drugscriminaliteit, weer aantrekkelijk te maken als woon- en werkgebied. Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken. Verslag van een vreedzame protestmars in Rome tegen het kindermisbruik door priesters en het stilzwijgen daarover van de Rooms-Katholieke Kerk. Misbruikslachtoffer Ton Leerschool was een van de leden van de Nederlandse delegatie die lotgenoten wilde tonen dat ze niet alleen staan. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Reconstructie van de ‘kunstroof’ waarbij het hoofd financiën van het fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst er met enkele miljoenen vandoor ging naar het buitenland. Morgen begint een rechtszaak tegen hem. Verder uit Nevada verslag over de Amerikaanse Congresverkiezingen en een reportage over de vele asielzoekers en vluchtelingen die in Athene blijven steken, nadat ze de ongecontroleerde Grieks-Turkse grens zijn overgestoken. Ned.2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Bioloog Freek Vonk en Jeroen Krabbé praten over een nieuwe natuurserie van National Geographic, Great Migrations over de trektochten van wilde dieren over de gehele wereld. Regisseur Dick Maas vertelt over zijn nederhorrorfilm Sint. Tafeldame is Halina Reijn. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. - Journalist Jeroen Smit, bekend van zijn onthullende boeken over Ahold en ABN/Amro, vertelt over de tv-serie Leiders Gezocht, waarin hij op zoek gaat naar de essentie van succesvol leiderschap in de 21ste eeuw. Ook journalist Charles Groenhuijsen is te gast. Ned.1, 23.05-0.00u.

informatief

God en Klein Pierke. Serie waarin Martin Heylen een jaar lang een bijzondere persoonlijkheid en zijn entourage volgt. In de eerste aflevering Dirk Bikkembergs (1959), al meer dan 25 jaar een modegenie en topontwerper. De wereldberoemde en toch nooit geportretteerde controlefreak wordt gefilmd tijdens de creatie van de wintermode voor 2010 en de zomercollectie voor 2011. Een soort odyssee, want Bikkembergs bedenkt en creëert zijn kledinglijn en modeshows in zijn atelier in Fossombrone, in zijn hoofdkwartier in Antwerpen, in de trein naar Milaan of in het vliegtuig naar Kaapstad. Eén, 20.40-21.35u.

Ode aan de doden. In verband met Allerzielen verrassende, ontroerende en confronterende verhalen over gestorven familieleden, vrienden en BN’ers. Pia Douwes betoont eer aan haar grote voorbeeld Conny Stuart, musicalster William Spaaij brengt een ode aan de overleden zanger Ramses Shaffy. Anderen vertellen vol trots over wat hun zoon, moeder, zus, vriend of collega heeft betekend. ‘Niet zozeer over de dood, maar over wat de doden ons leren over het leven’. Ned.2, 20.50-22.00u.

Opgelicht?! Onder meer een confrontatie in Berlijn met een Nederlands oplichterspaar. Presentatie Antoinette Hertsenberg. Ned.1, 21.05-21.50u.

Koppen XL: Waanzin op de snelweg. Reportage over de twee Zweedse vrouwen die een van de drukste snelwegen van Groot-Brittannië oprenden, niet één keer, maar meerdere keren. De vrouwen, die tweelingzussen bleken, overleefden miraculeus. Maandenlang is het voor vele Britten het gespreksonderwerp nummer één, het filmpje wordt miljoenen keren op het internet aangeklikt, psychiaters spreken zich erover uit. Dan raakt bekend dat één van de twee Zweedse zussen enkele dagen later, zonder reden, een man heeft doodgestoken. De film tracht na te gaan wat de tweeling heeft bezield. Eén, 21.35-22.05u.

Close up: Max Bill – Het oog van de meester. Portret van de Zwitserse architect, schrijver en kunstenaar Max Bill (1904-1994). Ned.2, 23.00-0.00u.

Die lange Obama-nacht. Terugblik op de eerste helft van de regeerperiode van de Amerikaanse president Barack Obama, tegen de achtergrond van de Congresverkiezingen. Met diverse documentaires en bijdragen van verschillende Duitse correspondenten in de Verenigde Staten. Zie www.zdf.de. ZDF, 0.20-5.20u.

documentaire

37º Die rebellin vom Schloss. Lea Hinze is een 31-jarige alleenstaande moeder met een kind die als ideaal heeft om ecologisch bewust in harmonie met de natuur te leven. Ze denkt dit te kunnen doen in het slot Tonndorf aan de rand van het Thüringer woud op een oppervlakte van 17 hectare, samen met 35 volwassenen en 16 kinderen. ZDF, 22.15-22.45u.

sport

UEFA Champions League: Werder Bremen-FC Twente. Voorbeschouwing, vanaf 20.40u. rechtstreeks verslag van de wedstrijd met commentaar van Jeroen Elshoff, analyse en nabeschouwing. Ned.3, 20.15-23.35u.

radio

Kunststof. Actrice Yvonne van den Hurk praat over de overgang, een leeftijdsfase van vrouwen waarop volgens menigeen nog steeds een taboe rust. Daarom heeft zij er in navolging van De Vaginamonologen een theatervoorstelling over gemaakt: De Hormonologen. Radio 1, 19.02-20.00u.