Straalstroom

De zone met hoge windsnelheden in de bovenlucht op vijf tot tien kilometer hoogte, de straalstroom, ligt de komende vier dagen precies boven Nederland en daarmee wordt de ene na de andere oceaanstoring aangevoerd. Dat betekent vaak regen en een stevige wind.

Vannacht heeft de wind langs de kust kracht 6, mogelijk 7. In het binnenland waait het matig tot vrij krachtig met kracht 4 tot 5. Verder dringt vanuit het noordwesten een gebied met regen binnen dat in de ochtend Limburg bereikt. Het is een behoorlijk zachte nacht, want de temperatuur daalt niet verder dan tot 10 graden.

Morgenochtend valt waarschijnlijk overal regen, maar in de middag wordt het vooral in het noorden droog, met zon. In het zuiden blijft het bewolkt met af en toe regen. De temperatuur komt op maximaal 13 tot 15 graden uit en de zuidwestelijke wind neemt morgenmiddag (iets) af.

Donderdag gaat het weer harder waaien met aan zee opnieuw windkracht 7. De zuidwestenwind voert iets zachtere lucht aan: het wordt 14 graden in Friesland tot 16 à 17 graden in de zuidelijke provincies. Verder is het bewolkt en valt er geregeld regen, maar ten zuiden van de grote rivieren lijkt het meestentijds droog te blijven.

Vrijdag volgt ook daar (af en toe) regen. De zuidwestenwind neemt iets af en het blijft met temperaturen van 12 tot 15 graden zacht voor de tijd van het jaar.