Stembussen open op cruciale verkiezingsdag VS

In heel Amerika zijn de stembussen inmiddels geopend voor de Congresverkiezingen. De verkiezingsdag begon vanochtend om 10 uur Nederlandse tijd in de kleine Amerikaanse staat Vermont, waar in alle vroegte (5 uur ‘s ochtends) de eerste stembussen de deuren openden. De tussentijdse verkiezingen zijn cruciaal voor het presidentschap van Barack Obama, wiens Democratische partij volgens de verwachtingen fors gaat verliezen.

Wat kiezen de Amerikanen vandaag precies?
De Amerikanen kiezen vandaag een nieuw Congres, dat bestaat uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Alle 435 leden van het Huis van Afgevaardigen worden vandaag opnieuw gekozen tegenover 33 van de 100 Senaatsleden. Nieuwe wetgeving passeert eerst het Huis en komt daarna in de Senaat. Het laatste orgaan is niet minder belangrijk dan het Huis. Zo benoemt de Senaat bijvoorbeeld de leden van het Hooggerechtshof.


Klik op de graphic voor een leesbare versie.

Wat staat er op het spel voor Obama?
Veel. Op dit moment hebben de Democraten zowel in het Huis als de Senaat een ruime meerderheid. Het Huis van Afgevaardigden telt 255 Democraten tegenover 178 Republikeinen, de verhouding in de Senaat is 59 om 41. Het is zo goed als zeker dat de Republikeinen vandaag een meerderheid halen in het Huis. Spannender is de strijd om de Senaat. Van de 33 te verkiezen senatoren zijn er 20 zeker van herverkiezing, schrijft Amerika-correspondent Tom Jan Meeus vandaag in NRC Handelsblad. Dat betekent dat de Republikeinen, die tien zetels moeten winnen voor een Senaatsmeerderheid, van de overige 13 races er vier mogen verliezen. Als de Republikeinen er ook in slagen de meerderheid in de Senaat te behalen wordt het regeren voor Obama de komende twee jaar een stuk moeilijker. Hij moet dan permanent rekening houden met hun wensen.

Wanneer komen de eerste uitslagen binnen?
Om 22.30 uur Nederlandse tijd publiceren grote tv-stations als ABC, CBS en NBC de eerste resultaten van hun op internet gehouden exit-polls, die niet altijd even betrouwbaar zijn. Vanaf elf uur komen vanuit Indiana en Kentucky de eerste ‘echte’ uitslagen binnen. Daarna volgen gedurende de nacht belangrijke uitslagen uit West Viriginia (0.30u), Colorado (2u), Nevada (3u) en Washington en California (4u). Al het nieuws en uitslagen zijn te volgen via het CNN Election Center.

    • Pim van den Dool