Riad 'getipt door overloper'

De eerste informatie over de bompakketten uit Jemen met bestemming Chicago die vorige week in Groot-Brittannië en Dubai werden onderschept, was afkomstig van een overloper van de regionale Al-Qaeda-tak die zich aan de Saoedische autoriteiten had overgegeven. Dat hebben Jemenitische functionarissen gisteren gezegd. Riad tipte vervolgens onder andere de Duitse autoriteiten.

De tip kwam van Jaabir al-Fayfi, een Saoediër die jarenlang gevangen heeft gezeten in het Amerikaanse detentiecentrum op Guantánamo Bay. Hij werd eind 2006 aan Saoedi-Arabië overgedragen.

In Saoedi-Arabië volgde hij het deradicaliseringsprogramma, dat is bedoeld om extremisten onder andere met religieuze argumenten op een nieuw pad te zetten. Fayfi vluchtte echter na afloop naar Jemen, waar hij zich bij de Al-Qaeda-afdeling voegde. De Saoedische autoriteiten maakten twee weken geleden bekend dat Fayfi zich weer aan de Saoedische autoriteiten had overgegeven.

Jemenitische veiligheidsbronnen zeiden dat Fayfi mogelijk een dubbelagent was die door Riad bij Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland was gestationeerd om op de hoogte te blijven van de plannen van de terreurgroep. De Saoedische autoriteiten zelf zijn een belangrijk doelwit van Al-Qaeda.

Amerikaanse media meldden gisteren dat Amerikaanse inlichtingendiensten in september verscheidene postpakketten uit Jemen voor Chicago hadden getraceerd die mogelijk dienden als oefening. Onder andere was een doos met religieuze literatuur en een computerdisk naar Chicago gestuurd. De autoriteiten vermoeden dat het de bedoeling was te checken hoe lang de pakketten onderweg zouden zijn.

Amerikaanse veiligheidsdeskundigen zijn gisteren uit Washington naar Jemen vertrokken om daar te helpen zoeken naar de verantwoordelijken voor de bomzendingen. De Jemenitische autoriteiten zeggen zelf al een grote speuractie te hebben gelanceerd naar de bommenmaker van Al-Qaeda, Ibrahim al-Asiri, en andere Al-Qaeda-leiders. (AP, Reuters)