Rechter wil getuigen pro Julio Poch horen

Een Argentijnse onderzoeksrechter hoort binnen twee weken vier à vijf getuigen die de beschuldiging weerspreken dat piloot Julio Poch zo’n zeshonderd politieke gevangen in zee heeft gedumpt. De rechter onderzoekt of Poch de gevangenen op die manier heeft gedood tijdens het regime van dictator Videla in de jaren 70 en 80.

Behalve de twee piloten die een jaar geleden met beschuldigingen tegen Poch kwamen, roept de onderzoeksrechter deze vier à vijf getuigen op. Zij geven verklaringen af „die compleet haaks staan” op die van de twee piloten, zegt Geert Jan Knoops, die zijn cliënt met een Argentijnse advocaat verdedigt. Knoops heeft deze getuigen, ex-collega’s van de piloot die tot vorig jaar voor Transavia vloog, gevraagd een verklaring af te leggen. Dit hof vindt dat de onderzoeksrechter weinig aanwijzingen heeft om Poch nog veel langer vast te houden. Het hof vindt dat de belastende opmerkingen over de ‘dodenvluchten’ van een ex-collega bij een diner in 2003 op Bali geen rechtskracht hebben. Het gerechtshof wil vaart maken met het onderzoek. Poch zit al veertien maanden vast, aanvankelijk in Spanje, nu in Argentinië. Om snel tot getuigenverhoren te komen, worden de ex-collega’s van Poch gehoord via een videoverbinding. Poch blijft gevangen, omdat het hof en de onderzoeksrechter de getuigenverhoren afwachten.

Emeritus hoogleraar internationaal recht Theo van Boven, dacht vorig jaar dat justitie een „sterke zaak” had. Hij vindt het nu „moeilijk om te zeggen” of Poch schuldig is. Van Boven adviseerde de Nederlandse politie hoe ze deze zaak met de Argentijnse autoriteiten konden oppakken. Volgens Van Boven is één piloot veroordeeld voor doodsvluchten. Deze man kreeg levenslang.