‘Kans op referendum EU-verdrag klein’

Als de EU het belangrijke Verdrag van Lissabon wil wijzigen moet dat in een referendum worden voorgelegd aan de Nederlandse kiezer. Tenminste, als de PVV het niet met de wijziging eens is. Dat zei PVV-Kamerlid Louis Bontes vanmiddag in de Tweede Kamer. De steun van de PVV is echter niet noodzakelijk voor het kabinet-Rutte, dat in de EU over een nieuw verdrag onderhandelt. Bovendien is de kans klein dat een Kamermeerderheid voor het uitschrijven van een referendum is.

Dat laatste zegt Mark Kranenburg, politiek redacteur Europese Zaken van NRC Handelsblad. “Afgesproken is dat de PVV op het onderwerp Europa een eigen weg mag gaan”, zegt hij. Kranenburg verwacht ‘absoluut niet’ dat de PVV het kabinet laat vallen als het geen referendum over het nieuwe verdrag houdt. De kans dat er überhaupt een Kamermeerderheid voor een referendum is, acht Kranenburg ‘heel klein’. “Het zal van de opstelling van de PvdA afhangen, maar die was de laatste keer, in 2007, tegen.”

De Kamer debatteert op dit moment met premier Rutte over de EU-top van afgelopen weekend in Brussel. De EU-landen spraken op die top af dat het tijdelijke noodfonds voor de euro permanent moet worden. Daarvoor is dus een wijziging van het in 2007 van kracht geworden Verdrag van Lissabon nodig. De eerste voorstellen voor een wijziging van het verdrag worden in december verwacht.

    • Pim van den Dool