op nrcnext.nl

Demonstraties alom

Behalve het weekend van Mulisch was het afgelopen weekend ook het weekend van de demonstraties. Niet alleen in Amsterdam ging een handjevol Britten van de English Defence League de straat op. In Amerika demonstreerden duizenden mensen samen met Jon Stewart tijdens de Rally to Restore Sanity. NRC-redacteur Eppo König was in Washington en zag dat het vooral een „melig feestje voor gematigde Amerikanen die zich vervreemd voelen van de woede op tv” was. Hij portretteerde een aantal van deze ‘gematigde Amerikanen’ op nrcnext.nl.

Alcohol het schadelijkst

Niet crack of heroïne, maar alcohol staat bovenaan een onlangs samengestelde lijst van de meest schadelijke drugs. De lijst, die gisteren werd gepubliceerd op de website van het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet en door een aantal experts is samengesteld, hanteert een ander puntensysteem dan tot nu toe gebruikelijk was. De wetenschappers berekenden namelijk ook de kosten die verslaafden veroorzaken voor onder andere gezondheidszorg en gevangenissen. En op deze nieuwe schaal ‘wint’ alcohol met een fikse straatlengte. De alcoholische versnapering scoort namelijk 72 van de 100 punten, heroïne krijgt er 55 toegekend en crack neemt 54 punten voor zijn rekening.