Ontdekking immuunsysteem betekent einde van verkoudheid

De biologieboeken kunnen herschreven worden: het immuunsysteem kan tot in de cellen van het menselijk lichaam virussen bestrijden. Een revolutionaire ontdekking, want tot nu toe dachten biologen dat antilichamen cellen niet konden binnendringen. Deze ontdekking maakt nieuwe behandelingen mogelijk die het einde kunnen betekenen voor griep en verkoudheid.

TRIM2, een eiwit binnenin de cel gaat verder waar het immuunsysteem buiten de cel ophoudt. Het eiwit kan antilichamen herkennen die aan een virus zijn vastgeplakt. Normaal patrouilleren deze stoffen door het lichaamsvocht op zoek naar lichaamsvreemde deeltjes en kunnen zij de cel niet binnendringen.

Als antilichamen een virus tegenkomen dan plakken ze hieraan vast en roepen ze de hulp in van weer andere afweerstoffen die uiteindelijk het deeltje afbreken. Een virusdeeltje kan aan dit afbraakproces ontsnappen door een cel binnen te dringen. Bekijk hoe een virus een cel besmet:

Nu blijkt dat een antilichaam alsnog de cel kan binnendringen als het vastgeplakt is aan een virusdeeltje. En dan komt het voorheen onbekende afweermechanisme van TRIM2 in werking. Het eiwit herkent het afweerstofje en maakt binnen 2 uur het virus onschadelijk, nog voordat deze de cel kan overnemen om nieuwe virussen te maken.

Door bijvoorbeeld TRIM2 in de vorm van neussprays toe te dienen zou het volgens de Britse immunologen mogelijk moeten zijn het immuunsysteem te versterken en griepjes en verkoudheid snel en misschien wel voor altijd in de kiem te smoren.

Update 14:23

Dat antistoffen de cel binnendringen is ook voor NRC wetenschapsredacteur Wim Kohler een verrassende ontdekking.

Maar wat betreft de implicaties voor het bestrijden van griep, wordt volgens hem de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend: “Het is nog maar de vraag of deze ontdekking grote gevolgen heeft voor de therapie tegen virusziekten. Er is nog geen spoor van een blokkerend medicijn. Het is bovendien onbekend of een virus waar eenmaal een antilichaam aan zit en dat binnen de cel terecht komt überhaupt in staat is om zichzelf nog te vermenigvuldigen.  Misschien ruimt de cel die combinaties wel keurig allemaal op en dat heeft het helemaal geen zin om er een medicijn tegen te bedenken. Medicijnen die buiten de celw erken, zijn trouwens meestal effectiever dan medicijnen binnen een cel.”

    • Hans Klis