OM legt beslag op gesloten panden Yab Yum

OM legt beslag op gesloten panden Yab Yum. Hiermee wil het voorkomen dat het gesloten bordeel in het centrum van Amsterdam verkocht wordt. Dat maakte een woordvoerder vanochtend bekend, meldt het ANP.

Het OM is bezig met een strafrechterlijk onderzoek naar een eerdere overdracht van de twee panden aan het Singel en de Spuistraat. Ook onderzoekt de financiële recherche van de Amsterdamse politie de boeken van huidig eigenaar Hennie Vittali op verdenking van witwaspraktijken.


Grotere kaart weergeven

Oud-burgemeester Job Cohen sloot Yab Yum in 2008; er zouden criminele activiteiten plaatsvinden. Vitalli wil sinds het voorjaar af van de twee panden, omdat hij bang is dat de gemeente zijn vergunningen niet verlengt.

Ook is Vitalli in conflict met  de potentiële koper van Yab Yum, omstreden zakenman Chris Krajpoel. Die laatste heeft evenals het OM beslag laten leggen op de panden. Krajpoel boodt 4 miljoen euro voor de panden en de naam Yab Yum en beweert een geldige koopovereenkomst te bezitten. De deal liep stuk toen de twee onenigheid kregen nadat Krajpoel in juni opgepakt werd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op vastgoedhandelaar Peter Petersen.

Update 11:08

Het OM legde 22 oktober beslag op de panden. In het kader van het lopende onderzoek zijn zij terughoudend met het geven van informatie.”Ik weet niet precies wat het onderzoeksbelang is van de beslaglegging”, licht woordvoerder Ruth Gorissen toe. Maar volgens haar is het een logische gevolgtrekking van het onderzoek naar de eerdere overdracht van het pand aan de huidige eigenaar Vitalli. Hoe lang het onderzoek van het OM duurt is onbekend. Duidelijk is dat de verkoop van het pand een halt is toegeroepen. Of en wanneer de panden nog verkocht worden is onzeker.

    • Hans Klis