Oeganda: geen foto's homo's

Het Oegandese weekblad Rolling Stone mag voorlopig geen namen en foto’s van veronderstelde homoseksuelen publiceren. Publicatie van deze gegevens is een schending van de privacy. Dat heeft een rechter in Kampala gisteren bepaald in een rechtszaak die was aangespannen door een lokale belangenorganisatie voor homoseksuelen.

Volgens de organisatie zijn zeker vier homoseksuelen aangevallen sinds Rolling Stone begin vorige maand vijftien namen publiceerde en lezers opriep deze homo’s „op te hangen”. Rolling Stone publiceerde gisteren nog eens veertien namen en foto’s.

Hoofdredacteur Giles Muhame heeft verklaard de gerechtelijke uitspraak te negeren en meer foto’s te zullen afdrukken, „maar op een diplomatieke manier”. Muhame zegt de Oegandese politie te willen helpen bij het opsporen van homo’s. Homoseksualiteit is in Oeganda illegaal.

De rechter in Kampala maakt 23 november een definitief vonnis in de zaak bekend. (AP, AFP)