NHM voor 5 jaar in Zuiderkerk

Het Nationaal Historisch Museum krijgt een tijdelijk onderkomen in de Amsterdamse Zuiderkerk. Dat heeft de directeur van het NHM, Erik Schilp, vandaag bekendgemaakt.

Het museum heeft met de gemeente Amsterdam een contract voor vijf jaar afgesloten. In die periode zal het NHM in de kerk exposities, debatten en evenementen organiseren. Intussen werkt de organisatie verder aan de private financiering van een permanent onderkomen. Schilp benadrukt dat het museum nog altijd een eigen pand, mogelijk leegstaand erfgoed, wenst te betrekken.

De kerk was volgens Schilp al in zicht als uitvalsbasis voor de organisatie in de Randstad, mede omdat het huurcontract van het kantoor in Den Haag afliep. De projectorganisatie NHM telt 35 medewerkers, die deels in de Amsterdamse kerk zullen worden ondergebracht. Daarnaast heeft het museum nog een kantoor in Arnhem.

De organisatie koos voor deze tijdelijke oplossing nadat vrijdag bekend werd gemaakt dat de 50 miljoen euro die beschikbaar was voor de nieuwbouw in Arnhem, was wegbezuinigd. De organisatie behoudt komend jaar wel 6 miljoen euro subsidie.

In de loop van 2011 wil het museum virtueel de plannen tonen die ze de afgelopen twee jaar heeft ontwikkeld. „De plannen voor onze museale inhoud zijn bijna af. Het zou zonde zijn als die verloren gingen.” Het museum gaat de gewenste collectie virtueel in 3D bijeen brengen, zodat iedere Nederlander die thuis kan bekijken. Dat het museum voorlopig virtueel blijft, biedt ook mogelijkheden, aldus Schilp. „Nu kunnen we ook de Nachtwacht tonen. Die hadden we niet naar Arnhem gehaald.”

De organisatie verhuist naar de Zuiderkerk in januari 2011. Voor de nieuwe huisvesting betaalt NHM een ton per jaar.