Nederland kort

v. Aartsen overweegt verbod na vechtpartij bij housefeest

Door onze correspondent

Den Haag. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen overweegt een verbod op grootschalige housefeesten in de stad. Aanleiding is het feest Gekkehouse, dat in de nacht van zaterdag op zondag volledig uit de hand liep. Bezoekers van het feest die door de beveiliging waren buitengezet, keerden zich tegen de politie. Bij een massale vechtpartij raakten een beveiliger en een agent gewond. Ook vier bezoekers liepen verwondingen op. De mobiele eenheid moest ingrijpen om de rust te herstellen. Zestien mensen zijn aangehouden. Van Aartsen is „woedend” dat mensen zich tegen de politie en beveiligers richtten, zei hij tegenover TV West. Hij zal „heel grondig kijken” of hij dit type feesten nog wel wil. Zijn woordvoerder kon gisteren nog niet zeggen op wat voor soort feesten de burgemeester precies doelt. Van Aartsen wil eerst discussiëren met de hoofdofficier van justitie en de korpschef. „Het is zeker niet zo dat hij alle feesten wil verbieden”, zegt de woordvoerder. Vorig jaar zomer brak bij een dancefestival in Scheveningen een grote vechtpartij uit. Gekkehouse trok naar schatting 2.000 tot 2.500 bezoekers.

Kritiek marktwerking in kinderopvang

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. De marktwerking die vijf jaar geleden in de kinderopvang is geïntroduceerd, pakt slecht uit. Dit zeggen de fracties van PvdA, SP, GroenLinks en D66 in de Tweede Kamer in reactie op een publicatie in NRC Handelsblad. D66 heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Henk Kamp (sociale zaken, VVD) die sinds kort de kinderopvang onder zijn hoede heeft. Uit een rondgang in de sector bleek dat commerciële kinderopvangorganisaties bezuinigen op personeel waardoor er soms te weinig leidsters per groep zijn, wat verboden is wegens de risico’s. Wanneer de ggd-inspecteur dat tijdens een bezoek constateert, moet de gemeente het rapport publiceren en een boete uitdelen, maar dat gebeurt zelden. Het toezicht op de markt functioneert dus niet goed. Ouders, op hun beurt, hebben weinig te kiezen omdat in veel steden wachtlijsten bestaan voor crèches. Van marktwerking is dus nauwelijks sprake.

Onderzoek naar gamegedrag jongeren

ENSCHEDE. Verslavingsorganisatie Brijder Jeugd onderzoekt het gamegedrag van zo’n vijftig jongeren. Zij moeten drie weken lang een gamedagboek op internet bijhouden. Hiermee wordt onderzocht hoe buitensporig veel gamen en zelfs een gameverslaving kunnen worden voorkomen. Brijder Jeugd doet het onderzoek samen met onderzoeksinstituut IBR van de Universiteit Twente, zo is gisteren bekendgemaakt. Het onderzoek maakt deel uit van een groter onderzoek dat wordt uitgevoerd onder duizend jongeren om meer inzicht te krijgen in uit de hand gelopen gamegedrag. „Er is nu nog nauwelijks iets bekend over gameverslaving bij jongeren”, aldus een woordvoerder van Brijder. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 2 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 17 jaar verslaafd is aan gamen. (ANP)

Uitvaart Mulisch zaterdag in A’dam

Amsterdam. Harry Mulisch zal aanstaande zaterdagmiddag begraven worden op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam, zo maakte zijn uitgever, De Bezige Bij, bekend. Volgens een woordvoerder van Zorgvlied zal voorafgaande aan de uitvaart een herdenkingsdienst worden gehouden in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Vandaar zal de schrijver met enkele volgboten worden overgebracht naar de begraafplaats. (ANP)