Nationaal Historisch Museum vindt onderdak in Amsterdamse Zuiderkerk

Zuiderkerk, Amsterdam

Zuiderkerk, AmsterdamZuiderkerk, Amsterdam

Het Nationaal Historisch Museum (NHM) heeft een fysiek onderkomen gevonden. De Zuiderkerk in Amsterdam wordt het kantoor en moet plek bieden aan debatten, tentoonstellingen en evenementen. Daarnaast bouwt het aan een virtueel museum met een ‘topcollectie’. Het museum heeft dat vandaag bekendgemaakt.

Dat betekent dat er niet op korte termijn een nieuwbouwlocatie komt voor het NHM, want de Zuiderkerk-oplossing is voor de komende vijf jaar. Ook de plannen om in Arnhem te vestigen lijken hiermee van de baan. Vorige week maakte de regering bekend niet te investeren in nieuwbouw. Wel blijft het museum proberen met eigen geld een nieuwe fysieke locatie te realiseren.

Vanaf januari zit het NHM in de Zuiderkerk. Het ‘virtuele museum’ is een museum dat Nederlanders via internet kunnen bezoeken. Het verzamelt daarvoor een topcollectie. Wanneer het virtuele museum zijn deuren opent, is nog niet bekend.

Update 13:22: De Arnhemse politiek hekelt de gang van zaken rond het museum en spreekt zelfs van een vooropgezet plan. “Het lijkt erop alsof het NHM nu de biezen pakt en uit Arnhem vertrekt”, zegt CDA-fractievoorzitster Ine van Burgsteden. “Het heeft er alle schijn van dat deze plannen van de directie al langer klaarlagen. Dit is ronduit onbehoorlijk.” VVD en SP noemen de plannen “voorbarig” en de PvdA baalt van de slechte communicatie. “dit besluit komt uit de lucht vallen”, zegt fractievoorzitster Martien Louwers.

Update 15:50: De Tweede Kamer houdt op initiatief van de SP een spoeddebat over de ontwikkelingen. PvdA en GroenLinks steunden het verzoek voor een debat vandaag. Wanneer het plaatsvindt is nog niet duidelijk.

    • Peter Zantingh