Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Nationaal Historisch Museum. Vier jaar politiek debat over… een website

Als er net zo hard gemetseld als gedebatteerd was had het Nationaal Historisch Museum er al lang gestaan. Misschien is er nog wel meer gepraat over de locatie dan over de invulling. Vandaag is er eindelijk een definitief besluit genomen: geen museum, maar wel een directie in de Amsterdamse Zuiderkerk. Dat is een grote teleurstelling

Foto Mecanoo architecten B.V. Foto Mecanoo architecten B.V.

Als er net zo hard gemetseld als gedebatteerd was had het Nationaal Historisch Museum er al lang gestaan. Misschien is er nog wel meer gepraat over de locatie dan over de invulling. Vandaag is er eindelijk een definitief besluit genomen: geen museum, maar wel een directie in de Amsterdamse Zuiderkerk.

Dat is een grote teleurstelling vergeleken met de gloednieuwe toren van vijf galerijen, zoals die in Arnhem moest verrijzen. Het definitieve van de Zuiderkerk is overigens betrekkelijk: het is een tijdelijk verblijf, voor maximaal vijf jaar. De directie zal vanuit de kerk culturele dingen organiseren.

Evenementenbureau

Dat kunnen evenementen zijn of kleine tentoonstellingen - maar een doorsnee dorpsmuseum zal meer te bieden hebben. Eigenlijk wordt de Zuiderkerk dus een soort evenementenbureau met een internethoekje. Want in 2011 komt er wel een Nationaal Historisch Museum op internet: 3D wandelen door het verleden, is het idee.

Bekijk hier een Nieuwsuur-reconstructie van het NHM-proces.

Na vier jaar politiek debat moeten we het dus doen met een website. De doodsteek is gegeven door het nieuwe kabinet: 50 miljoen euro voor een museum kan niet als er overal bezuinigd moet worden. Bovendien is cultuur nu niet bepaald het stokpaardje van de regering.

Ontmantelen

Is het dan eindelijk afgelopen met de discussie? Nee, want vanmiddag gooit mr P. Scholten, oud-burgemeester van Arnhem, nog een laatste steen in de hofvijver. Hij rekent op de opiniepagina van NRC Handelsblad voor dat er jaarlijks nog 4 miljoen beschikbaar is voor het evenementenbureau annex internetbedrijf dat de prestigieuze naam ‘Nationaal Historisch Museum’ mag voeren. Geef dat geld aan het Rijksmuseum, betoogt Scholten. “Om in samenwerking met de universitaire geschiedenisfaculteiten een gedegen na- en bijscholingsinstituut voor alle geschiedenisleraren op te richten. Het ging toch om versterking van het onderwijs, om leerlingen?”

Met leidend directeur Erik Schilp en andere prominente stafleden heeft hij het minder goed voor. Hij vreest dat Schilp zijn “vorstelijk gehonoreerde baan” blijft behouden, zonder verlaging van het salaris. Scholtens devies: ontmantel het restant van het NHM. “Directie en raad van toezicht, ga stil huiswaarts.” Of Schilp daaraan gehoor geeft, is de vraag. Zaterdag, een dag nadat de regering besloot de toegezegde 50 miljoen in te trekken, twitterde hij optimistisch: “Het Nationaal Historisch Museum is meer dan een gebouw.”