Kort nieuws Wetenschap

Moeder kan kans op pinda-allergie kind vergroten

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 2 nov. De kans dat een kind met een melk- of eierallergie óók nog allergisch wordt voor pinda’s, is groter wanneer de moeder tijdens de zwangerschap veel pinda’s heeft gegeten. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek in het Journal of Allergy and Clinical Immunology (29 oktober online). Het was al bekend dat pinda-allergie vaak samengaat met melk- of eierallergie, maar er was nog altijd discussie over de invloed van pindaconsumptie door de aanstaande moeder. Pinda-allergie is ernstig en in sommige gevallen dodelijk. Maar als er geen melk- of eierallergie in de familie voorkomt, kunnen zwangeren volgens de onderzoekers gerust pinda’s eten.

Waarom Chinezen op elkaar lijken

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 2 nov. Eindelijk is ontdekt hoe het komt dat mensen van het ene ras de gezichten van mensen van een ander ras niet van elkaar kunnen onderscheiden. Dat is het ‘they all look alike-syndroom’. Blanken vinden bijvoorbeeld dat alle Aziaten op elkaar lijken en andersom. Britse en Zwitserse onderzoekers schreven gisteren in de Proceedings of the National Academy of Sciences (online) dat gewenning van neuronen hiervoor verantwoordelijk is. Als eenzelfde neuron herhaaldelijk wordt gestimuleerd, houdt het op met het doorsturen van signalen. Dat blijkt niet alleen te gebeuren als mensen een aantal keer dezelfde foto van een persoon zien, maar ook als ze foto’s van verschillende mensen van een ander ras zien.

Darmflora bepaalt de partnerkeuze

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 2 nov. Darmbacteriën beïnvloeden de seksuele voorkeur van fruitvliegen. Dat schreven biologen van de Universiteit van Tel Aviv (Israël) gisteren in de Proceedings of the National Academy of Sciences (online). Fruitvliegen die opgroeien op voeding met veel zetmeel krijgen al snel een sterke en blijvende voorkeur voor andere ‘zetmeel-fruitvliegen’. De Israëlische biologen toonden aan dat een bacterie in de darmflora die aantrekkingskracht veroorzaakt. De zetmeelvoeding versterkt de groei van de darmbacterie Lactobacillus plantarum. Na behandeling met een antibioticum (dat bacteriën doodt) verdwijnt de voorkeur. De biologen denken dat de zetmeel-fruitvliegen een andere geur verspreiden. En dat de darmflora zo bijdraagt aan de evolutie van nieuwe soorten fruitvliegen.

Haïti: de zware beving komt nog

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 2 nov. Er is een grote kans dat de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince wordt getroffen door een aardbeving die krachtiger is dan die van 12 januari. Dat concluderen Carol Prentice en haar collega’s in Nature Geoscience van 24 oktober. De onderzoekers zochten via lucht- en satellietopnamen en veldmetingen naar veranderingen langs de Enriquillo-Plantain Garden-breuk, een belangrijke breuk in de aardkorst vlak langs Port-au-Prince. Zij vonden verschuivingen die samenhingen met een beving in 1770 of 1751, maar geen sporen van de beving van 2010. Die vond plaats aan een kleinere breuk ten westen van Port-au-Prince. Dit betekent dat de beving van januari geen spanningen uit de hoofdbreuk heeft vrijgemaakt en dat die dus steeds gevaarlijker wordt.