Kort nieuws Harry Mulisch

Begrafenis Harry Mulisch zaterdag

Harry Mulisch wordt zaterdag begraven op Zorgvlied in Amsterdam. Om half elf wordt het lichaam van de op 83-jarige leeftijd aan kanker overleden schrijver naar de Stadsschouwburg gedragen, waar om 11 uur een plechtigheid begint, die voorlopig alleen toegankelijk is voor genodigden. Daarna wordt Mulisch per boot overgebracht naar Zorgvlied. De NOS-tv doet live verslag.

Twee exposities

Het Letterkundig Museum in Den Haag toont onder meer de manuscripten van archibald strohalm en Het stenen bruidsbed, in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam is de laptop te zien waarop Mulisch De ontdekking van de hemel schreef.

Lezers kopen vooral ‘De aanslag’

De boeken van Harry Mulisch zijn op veel plaatsen uitverkocht, melden verschillende boekhandelaren. Vooral De aanslag is geliefd.

Essaybundel eerder

De verschijning van Opspraak, een duizend pagina’s dikke bundeling van essayistisch werk, is vervroegd naar volgende week.

Werk is ‘oerzonde’

Het Reformatorisch Dagblad waarschuwde gisteren dat De ontdekking van de hemel een „huiveringwekkende [...] poging is om als God te zijn. Het is de tragiek van de oerzonde uit het paradijs die in de menselijke genen zit.”

Propria cures

Het satirische tijdschrift Propria cures (PC) een speciale editie uitgebracht. Mulisch fungeert al sinds 1952 als Kop van Jut voor PC. In het nummer staan oude stukken tegen Mulisch– en enkele nieuwe van onder anderen Beau van Erven Dorens. Terugkerend verwijt is Mulisch’ ijdelheid. „Zelfs zijn dood stelde hij uit tot wintertijd, voor dat extra uurtje publiciteit.”