Kort nieuws Economie

Winst BP fors lager door extra kosten nasleep olieramp

Londen, 2 nov. Olieconcern BP heeft als enige van ’s werelds grootste oliemaatschappijen geen hogere winst geboekt, ondanks de gestegen olie- en gasprijzen. Vandaag verhoogde het Britse concern opnieuw de verwachte kostenpost voor de olieramp in de Golf van Mexico met 7,7 miljard dollar (5,5 miljard euro). De ramp met een door BP gehuurd boorplatform kost het concern naar verwachting in totaal 39,9 miljard dollar. Mede door deze afschrijving daalde winst van BP in het derde kwartaal tot 1,8 miljard dollar, een afname van 63 procent ten opzichte van een jaar eerder. (ANP)

Akkoord over later pensioen Bulgarije

Sofia, 2 nov. De Bulgaarse regering, vakbonden en werkgeversorganisaties zijn gisteren na maanden van onderhandelingen tot een akkoord gekomen over een ingrijpende hervorming van het pensioenstelsel. Het Internationaal Monetair Fonds had eerder gewaarschuwd dat zonder een akkoord de koppeling van de Bulgaarse munt met de euro in gevaar zou komen. Voor vrouwen gaat de pensioenleeftijd omhoog van 60 naar 63 jaar en voor mannen van 63 naar 65. Ook moeten Bulgaren langer premie betalen (40 jaar in plaats van 37) om in aanmerking te komen voor een volledig pensioen. De Bulgaarse regering en het parlement moeten het akkoord nog goedkeuren. (Reuters)

DSM boekt hogere omzet en winst

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 2 nov. Chemieconcern DSM heeft in het derde kwartaal een hogere omzet en operationele winst uit voortgezette activiteiten gehaald, bleek vandaag uit de cijfers over het derde kwartaal. De omzet kwam uit op 2,2 miljard euro, een stijging van 19 procent ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. De winst uit voorgezette activiteiten bedroeg 185 miljoen euro, een stijging van 28 procent. De cijfers waren wel iets lager dan de verwachting van analisten en het aandeel was rond het middaguur een van de sterkste dalers van de AEX-index.

Delta Lloyd boekt premiegroei

Amsterdam, 2 nov. Verzekeraar Delta Lloyd heeft de inkomsten uit premies dit jaar tot nu toe met 7 procent zien groeien. Dit bleek uit een vandaag uitgegeven tussentijds handelsbericht. Het premie-inkomen uit levensverzekeringen steeg met 10 procent tot 2,6 miljard euro. De premies uit andere verzekeringen, zoals schade, stegen met 3 procent tot ruim 1,16 miljard euro. (ANP)