Kort nieuws Buitenland

Interventieteam Frontex bij Griekse grens met Turkije

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 2 nov. Een speciaal Europees interventieteam van grenswachten dat Griekenland moet helpen bij het indammen van de snel toegenomen immigratiestroom, zou vandaag haar werk beginnen. Het is voor het eerst dat zo’n team in actie komt. In totaal zet het EU-agentschap Frontex, dat de bewaking van de Europese buitengrenzen coördineert, 175 mensen in, uit 26 EU-landen, onder wie zestien uit Nederland. Het gaat om experts op het gebied van vervalste papieren, grenscontroles, illegale migratie en gestolen voertuigen en om ondervragers, tolken en begeleiders van politiehonden. Zij gaan opereren langs de grens met Turkije, van waaruit veel migranten illegaal Europa binnenkomen. Griekenland had om de hulp gevraagd omdat het zegt de migrantenstroom niet meer aan te kunnen.

Opnieuw IJslandse vulkaan onrustig

Reykjavik, 2 nov. IJslandse geologen houden rekening met een nieuwe vulkaanuitbarsting. Het waterniveau van de rivier de Gigja is vannacht heel snel gestegen. Dat water komt uit een ijsmeer in een krater van de vulkaan Grimsvotn onder de Vatnajokull-gletsjer. De snelle stijging van het waterpeil wijst op toenemende hitte en activiteit onder het meer. De afgelopen 48 uur zijn ook drie kleine aardbevingen gemeten onder de Vatnajokull. Dit voorjaar zorgde een uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull voor een ernstige ontregeling van het Europese luchtvaartverkeer. (AFP)

Cholera in Haïti komt uit Zuid-Azië

Washington, 2 nov. De bacteriestam die verantwoordelijk is voor de cholera-uitbraak in Haïti lijkt afkomstig uit Zuid-Azië. Dat heeft Amerikaans onderzoek uitgewezen, zo is gisteren bekendgemaakt. De lokale bevolking houdt de ruim zevenhonderd VN-soldaten uit het Zuid-Aziatische Nepal die in het getroffen gebied zijn gestationeerd verantwoordelijk. Vrijdag eisten honderden demonstranten uit Mirebalais het vertrek van de militairen. De ziekte is echter bij geen van de VN-soldaten aangetroffen. De cholera heeft ruim 330 levens geëist en meer dan 4.700 mensen besmet. (AP)

Sancties VS tegen Soedan verlengd

Washington, 2 nov. De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren de bestaande Amerikaanse economische sancties tegen Soedan met een jaar verlengd. Maar een woordvoerder van het Witte Huis hield de optie open dat de VS hun houding veranderen als de Soedanese regering het referendum over onafhankelijkheid voor Zuid-Soedan op 9 januari probleemloos laat plaatshebben en onder andere ook de veiligheid in de crisisregio Darfur verbetert. Het referendum vormt het eindpunt van het vredesproces tussen Noord- en Zuid-Soedan dat in 2005 uitmondde in een vredesverdrag. (Reuters, AFP)

Protest Kabul tegen klachtencommissie

Kabul, 2 nov. In Kabul hebben vandaag enkele honderden Afghanen geprotesteerd tegen de klachtencommissie van de verkiezingen, die volgens hen de uitslag van de in september gehouden parlementsverkiezingen heeft gemanipuleerd. De uitslagen zijn nog altijd niet bekend, wel heeft de commissie bijna een kwart van de uitgebrachte stemmen afgekeurd wegens fraude. Dat is een hoger aandeel dan bij de presidentsverkiezingen vorig jaar, toen president Karzai gemakkelijk een nieuwe termijn kreeg omdat zijn tegenstander zich terugtrok wegens de stembusfraude. Er lopen onderzoeken naar klachten van kandidaten over het optreden van de klachtencommissie. (AP)

Hof: gevangene mag stemmen

Straatsburg, 2 nov. Gevangenen hebben het recht om hun stem uit te brengen. Dat zegt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg in een zaak tegen de Britse regering. Volgens een wet uit 1870 mogen mensen in een Britse gevangenis niet meedoen aan verkiezingen. Het Hof heeft die wet, die in 1983 nog werd gevestigd, nu onwettig verklaard. Premier Cameron zal de wet aanpassen, maar zijn regering wil mensen die ernstige misdrijven hebben gepleegd blijven uitsluiten. (BBC)