Kort nieuws Binnenland

PVV overweegt referendum over Europees Verdrag

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 2 nov. De PVV overweegt een referendum voor te stellen over de wijziging van het Europees Verdrag. Volgens het Tweede Kamerlid Bontes van deze partij zal een volksraadpleging worden gevraagd als de Europese voorstellen om landen die de begrotingsregels niet naleven niet streng genoeg zijn. De EU wil een permanent noodfonds invoeren. Daaraan wordt een sanctiesysteem voor begrotingszondaars gekoppeld. Om dit in alle EU-landen rechtsgeldig te laten zijn is waarschijnlijk een wijziging van het EU-verdrag noodzakelijk. Alle lidstaten zullen afzonderlijk met de wijzigingen moeten instemmen. In 2005 wees Nederland na een referendum een wijziging van het Europees Verdrag af.

Ontsnapte tbs’er krijgt twee jaar cel

Door een onzer redacteuren

Almelo, 2 nov. De jonge vrouw die in augustus samen met een 34-jarige man uit de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) in Assen ontsnapte, is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot een celstraf van twee jaar en tbs met dwangverpleging. De toen 27-jarige Wendy K. werd veroordeeld voor het neersteken van haar ex-vriend in Hengelo op 9 juli 2009. De rechtbank woog in het vonnis mee dat K. in augustus ontsnapte uit de kliniek waar zij voorafgaand aan haar rechtszaak werd geobserveerd. Ze vluchtte met een man die tbs onder voorwaarden opgelegd had gekregen. De ontsnapping van het stel zorgde voor veel commotie. De burgemeester van Assen werd door de politie pas na vier dagen ingelicht over de ontsnapping. Het tweetal werd na een week opgepakt.

Liesbeth Spies zit CDA tijdelijk voor

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 2 nov. Voormalig Tweede Kamerlid Liesbeth Spies is benoemd tot waarnemend partijvoorzitter voor het CDA. Zij volgt de vorige interim-partijvoorzitter Henk Bleker op, die nu staatssecretaris is voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Spies neemt het partijvoorzitterschap waar tot 12 februari. Dan vindt het congres plaats waarop het CDA een nieuwe voorzitter kiest. De vorige voorzitter, Peter van Heeswijk, stapte op na de verkiezingsnederlaag van 9 juni.

Overval mislukt, daders spoorloos

Eemnes, 2 nov. De politie heeft de klopjacht gestaakt naar de verdachten van een mislukte overval op een geldtransportwagen in Eemnes gistermiddag. Dat meldde de politie vandaag. Minstens vier personen overvielen een geldtransportwagen naast een tankstation langs de A1 in Eemnes. Daarbij bevestigden ze een explosief aan een van de deuren van de wagen. De overval mislukte en de daders gingen ervandoor. Een van de vluchtauto’s lieten ze staan. De daders verdwenen in een andere auto of vluchtten het bos in. (ANP)

Doden op Curaçao door noodweer

Willemstad, 2 nov. Op Curaçao zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee doden gevallen door noodweer. Honderden huizen zijn ondergelopen. De overvloedige regenval, die gepaard ging met hevig onweer, begon gisteravond (lokale tijd) na het voorbijtrekken van de tropische storm Tomas. De politie riep de bewoners op zoveel mogelijk binnen te blijven. Op veel wegen liggen diepe plassen water. Een automobilist verongelukte als gevolg van het noodweer. Ook zou een reddingswerker zijn overleden bij de evacuatie van een deel van een ziekenhuis. (ANP)