Internationaal kort

Conflict tussen Japan en Rusland over betwiste eilanden

Tokio. Tussen Japan en Rusland is een diplomatiek conflict ontstaan over het bezoek van de Russische president Medvedev gisteren aan de Koerilen, een groep eilanden waarop beide landen aanspraak maken. Uit protest tegen het bezoek riep de Japanse regering de Russische ambassadeur in Tokio ter verantwoording „Zeer betreurenswaardig”, noemde de Japanse premier Naoto Kan het bezoek van Medvedev gisteren. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov noemde de Japanse reactie „onaanvaardbaar” en zou op zijn beurt de Japanse ambassadeur in Moskou ontbieden om uit te leggen dat de Koerilen Russisch grondgebied zijn. Rusland en Japan hebben sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog een territoriaal geschil over de vier eilandjes die toen door de Sovjet-Unie werden geannexeerd. De eilandjes liggen in een gebied met een rijke visstand en omvangrijke olie- en gasreserves. (AP)

Birmese kiezers gewaarschuwd

Rangoon. De Birmese junta heeft het volk gewaarschuwd dat zij de macht zal behouden als kiezers besluiten de eerste verkiezingen van zondag – de in twintig jaar tijd – te boycotten. De staatsmedia publiceerden gisteren de boodschap dat „de regering dan geen andere keuze heeft dan de leiding over de staatsveiligheid te behouden totdat er een nieuwe verkiezing wordt gehouden. Dat zal lang duren.” Een aantal oppositiepartijen, waaronder de NLD van Aung San Suu Kyi, heeft besloten niet deel te nemen aan de verkiezing omdat zij die niet democratisch achten. Veel bepalingen in de kieswet, waaronder die dat een kwart van de zetels in het parlement is voorbehouden aan militairen, worden gezien als een methode om de macht van de junta te bestendigen. Suu Kyi mocht zich niet verkiesbaar stellen. (AP, Reuters)

Deense Volkspartij: verbied Al Jazeera

Kopenhagen. Pia Kjaersgaard, de leider van de rechts-populistische Deense Volkspartij, wil dat de programma’s van de Arabische nieuwszenders Al-Jazeera en Al-Arabiya niet langer op de Deense televisie worden uitgezonden. Dat heeft ze gezegd in een interview met de krant Berlingske Tidende. De Deense Volkspartij is in grootte de derde partij van het land en geeft gedoogsteun aan de centrum-rechtse minderheidsregering. Kjaersgaard zei dat ze vooral een uitzendverbod wil „om integratie te bevorderen”. Dat het daarmee in sommige wijken slecht is gesteld, wijt ze „voor een groot deel aan bewoners die hun nieuws van deze twee tv-stations halen”. Volgens haar zitten de uitzendingen van Al-Jazeera en Al-Arabiya „vol haat [...] ze dragen bij aan het voortdurend inprenten van haat tegen de westerse samenleving”. De Deense regering liet weten niets te voelen voor een verbod. (Reuters)

Kritiek VN op eisen Vlaamse gemeenten

Brussel. Het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft kritiek op de eisen die sommige Vlaamse gemeenten stellen aan het gebruik van de Nederlandse taal. Volgens de krant La Libre Belgique staat in een nog niet gepubliceerd rapport dat de Vlaamse overheid erop moet toezien dat het opleggen van taaleisen niet ontaardt in discriminatie. In sommige gemeenten kunnen mensen die onvoldoende Nederlands spreken geen grond kopen. Ook hebben ze niet altijd toegang tot huisvesting, sociale zekerheid of bepaalde overheidsfuncties. Zo weigert de Vlaamse deelregering al jaren een aantal burgemeesters in verfranste Vlaamse randgemeenten van Brussel te benoemen. De fractie van de Groenen in het Vlaams parlement wil een debat over het rapport. (AFP, ANP)