Ik rel in de straten van San Francisco

De overwinning van de San Francisco Giants op de Texas Rangers in de playoffs voor de World Series honkbal bracht vannacht duizenden fans in extase in de ‘Bay Area’.

Een politieagent in San Francisco ziet toe op orde. (Foto AFP)Een politieagent in San Francisco ziet toe op orde. (Foto AFP)

Dat verliep vast rustig, afgaand op  de berichten in traditionele media. Die meldden namelijk lange tijd niets. Maar als we de sociale media moeten geloven was het absolute ‘mayhem’. Deze blogger van LA Times, toch een traditioneel medium, maakte een overzicht van de rellen/relletjes die uitbraken in San Francisco na de laatste inning van de beslissende honkbalwedstrijd.

Zijn bronnen: Twitter, Facebook en Foursquare, een site waarbij je door middel van ‘inchecken’ aangeeft waar je ergens uithangt. Dit screenshot van iemands iPhone zegt genoeg over de rellendynamiek in de tijd van de sociale netwerkgeneratie. Ik rel, wie doet mee? Ja, zelfs:

“People actually ARE checking into SF riots on Foursquare”

Het was mis, en goed ook. De hashtags (labels) #SFRiot en #SFRiots domineerden op Twitter. En in allerijl geplaatste filmpjes op YouTube bestendigden de berichten: ja er is toch wel wat gaande. Maar hoe groot? Hoe erg? Wie duidt?

Al met al zijn er vijf mensen gearresteerd, meldt de lokale krant SF Gate uiteindelijk. Volgens de politie verliep de viering voor de rest vredig. Dat valt mee.

    • Bart Hinke