Giants-fans juichen nu ook in San Francisco

De San Francisco Giants hebben gisteravond (plaatselijke tijd) de World Series gewonnen. In de vijfde wedstrijd van de best-of-seven-serie was de ploeg met 3-1 te sterk voor de Texas Rangers, en werd de eindstand 4-1 in het honkbalkampioenschap van Noord-Amerika.

Voor de laatste World Series titel moesten Giants-fans terug naar 1954. Toen zetelde de honkbalploeg nog in Manhattan, New York. Op het befaamde Polo Grounds, net ten noorden van Central Park, wonnen de Giants vijf keer de belangrijkste titel in het Amerikaanse honkbal. Sinds de verhuizing in 1958 naar Californië stond het team drie keer in de World Series, de laatste keer in 2002, maar wist het nooit te winnen.

Dat de Giants de vijfde wedstrijd wonnen, was te danken aan de Colombiaan Edgar Renteria. De korte stop sloeg in de zevende inning een homerun, goed voor drie punten. Tijdens het reguliere seizoen kwam hij slechts 72 van de 162 wedstrijden in actie, maar in de finalereeks toonde de veteraan zijn kwaliteit met zeven honkslagen uit 17 beurten. Als beloning werd Renteria benoemd tot ‘meest waardevolle speler’ van de World Series.

„Ik heb een zwaar seizoen achter de rug”, zei Renteria na afloop. „Ik heb het hele jaar pijn gehad, maar ben toch hard blijven werken om mezelf weer fit te krijgen. Ik dwong mezelf om geduldig te zijn en ik ben blij dat de ploeg vertrouwen in me heeft gehouden.”

Renteria won niet voor de eerste keer de World Series. Hij scoorde in 1997 al het beslissende punt voor de Florida Marlins. „Het is hetzelfde gevoel. Ongelooflijk dat ik dit weer mag meemaken.”