Geen tijdreiziger, maar slechthorende in film Charlie Chaplin

Dit filmpje zorgde eind oktober voor nogal wat opschudding. Er zou een vrouw te zien zijn die een mobiele telefoon tegen haar oor houdt. Tegenwoordig niet zo opmerkelijk, maar in een Charlie Chaplin film uit 1928 wel.

De Ierse filmmaker George Clarke ontdekte deze scène in het ongebruikte materiaal van de film “The Circus”. Hij meende een tijdreiziger te ontwaren, die vrolijk in haar mobieltje aan het kwetteren is. Onzin natuurlijk, het is gewoon een ouderwets gehoorapparaat!

Dat Clarke het apparaat aanziet voor een telefoon is niet gek, vindt Philip Skroska. Als archivaris van het  Bernard Becker Medical Library van de Washington University weet hij dat ze in alle soorten en maten komen: lang en rond, maar ook klein en rechthoekig - net als een mobiele telefoon.

Toch had Clarke beter moeten weten, want wie had er 80 jaar geleden al bereik?

    • Hans Klis