Extreem-rechts is niet meer wat het geweest is

De aanhang van extreem-rechtse groepen is afgenomen sinds de landelijk politiek sommige standpunten, zoals het failliet van de multiculturele samenleving, aan de orde heeft gesteld en bespreekbaar heeft gemaakt. Dat beschrijft de AIVD vandaag in een rapport.

De extreem-rechtse English Defence League hield afgelopen zaterdag met een dozijn man een demonstratie in Amsterdam. (Foto Reuters)

De extreem-rechtse English Defence League hield afgelopen zaterdag met een dozijn man een demonstratie in Amsterdam. (Foto Reuters)De extreem-rechtse English Defence League hield afgelopen zaterdag met een dozijn man een demonstratie in Amsterdam. (Foto Reuters)

Tot extreem-rechts rekent de AIVD nu nog driehonderd mensen, waaronder ongeveer honderdvijftig rechts-extremisten. In 2007 ging dit nog om zeshonderd personen, met vierhonderd rechts-extremisten.

De veiligheidsdienst maakt  onderscheid tussen extreem-rechts en rechts-extremisme. Extreem wil zeggen dat iemand binnen de wettelijke kaders van de democratische rechtsorde blijft, bij extremisme overtreedt iemand de wet – bijvoorbeeld door geweld toe te juichen, toe te passen of door systematisch haat te zaaien.

Andere redenen voor de afbrokkelende steun aan extreemrechts volgens de AIVD:

  • De beweging is versnipperd en kenmerkt zich door een kleine achterban, onderlinge on-enigheid en ideologische verschillen van inzicht.
  • De sociaal-maatschappelijke kosten voor aansluiting zijn hoog door de weerstand in de samenleving.
  • Geen hiërarchische leider die op korte termijn de beperking van de beweging kan doorbreken.

De zogeheten Londsdale-jongeren, naar het kledingmerk dat populair is in extreem-rechtse kringen, zijn „inmiddels nagenoeg verdwenen’’ als subcultuur.

    • Bart Hinke