Eilandruzies met Japan lopen op

De territoriale conflicten die Japan heeft met Rusland en China over respectievelijk de Koerilen en eilandjes in Oost-Chinese Zee, zijn verder opgelopen.

Terwijl Japan vandaag zijn ambassadeur uit Moskou terugriep uit protest tegen het bezoek van de Russische president Medvedev gisteren aan een van de betwiste Koerileneilanden, wees China bemiddeling door de Verenigde Staten in het conflict met Japan af. Volgens China moeten de twee landen de diplomatieke problemen zelf oplossen.

Die ontstonden in september toen een Chinees vissersschip tegen twee Japanse patrouilleboten botste bij betwiste eilandjes in de Oost-Chinese Zee. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, had vorige week bemiddeling tussen China en Japan aangeboden. Het was de tweede keer in vier maanden dat Clinton zich in het territoriale dispuut mengde en daarmee geërgerde reacties van de Chinezen opriep.

Zonder Clinton bij naam te noemen, wees een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken haar suggestie van de hand dat de eilandjes – die de Chinezen Diaoyu en de Japanners Sensaku noemen – onder het Amerikaans-Japanse veiligheidsverdrag vallen.

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Seiji Maehara, zei dat hij de ambassadeur in Moskou terugroept om meer informatie te krijgen over het bezoek van Medvedev aan Koenasjir, een van de vier eilandjes die Japan al decennia lang claimt. De eilandjes werden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bezet door de Sovjet-Unie. Koenasjir ligt slechts tien kilometer van de noordkust van Japan. Rusland noemde de reactie van Japan op het bezoek van Medvedev aan Koenasjir, dat in een gebied ligt met rijke visgronden en olie- en gasreserves, „onaanvaardbaar”.

De Japanse premier Naoto Kan en de Russische president Medvedev praten waarschijnlijk volgende week over de kwestie. (Reuters, AP)